Din cuprinsul articolului
Depresia de vară, o afecțiune mai puțin cunoscută. Mulți oameni iubesc verile pentru toate motivele de bucurie care vin odată cu acest sezon, de la vacanțe, la relaxare, la fructe delicioase, la soare și până la căldură și socializare.
Cu toate acestea, unii oameni găsesc vara deprimantă din punct de vedere medical. Aceasta se numește Tulburare afectivă sezonieră (TAS) și este cunoscută în general pentru sezonul de iarnă.
Cu toate acestea, depresia de vară există și „merită cu siguranță mai mult studiu și mai multă îngrijorare”,a declarat psihiatrul Norman Rosenthal, de la Georgetown University School of Medicine, citat de Washington Post.
Rosenthal este cel care a descris pentru prima dată tulburarea afectivă sezonieră în literatura științifică în 1984.
Depresia de vară: simptome
Simptomele TAS de iarnă și de vară sunt ambele marcate de o stare de spirit tristă și de sentimente reduse de plăcere. Cu toate acestea, experții notează că unele simptome par să fie diferite între cele două sezoane.
Pacienții cu depresie de iarnă tind să doarmă exagerat, să mănânce în exces și să se simtă leneși. Cei de vară se confruntă cu simptome opuse:
- nu le este atât de foame,
- au mai puțin apetit,
- suferă de insomnie.
Atenție!!! Risc de sinucidere mai mare pentru depresia de vară
Depresia de vară este, de asemenea, o depresie mai agitată, comparativ cu depresia de iarnă. Pacienții tind să se simtă mai stresați decât letargici, ca în depresia de iarnă. Persoanele cu depresie de vară pot prezenta un risc crescut de sinucidere.
„Acest lucru se poate datora faptului că pacienții cu depresie care se simt sinucigași în timpul iernii ar putea să nu aibă energia necesară pentru a îndeplini planul”, a spus Rosenthal.
Cauze și tratament
Persoanele cu depresie de vară, care sunt atât triști, cât și agitați, din păcate, pot avea mai multă energie pentru a-și face rău. Factorii care pot expune o persoană la un risc mai mare de TAS de vară includ căldura, umiditatea și polenul.
„Am avut oameni care spun că lumina îi taie ca un cuțit și că nu o pot suporta. Iar lumina puternică poate predispune de fapt la manie”, a spus Rosenthal.
Cercetătorii spun că depresia de vară poate deveni mai proeminent odată cu schimbările climatice într-o lume care se încălzește.
„Voi face o predicție că depresia de vară va avea cu siguranță o importanță din ce în ce mai mare, având în vedere încălzirea globală, ridicând îngrijorări cu privire la expunerea crescută la factorii declanșatori presupuși ai căldurii și umidității”, a mai spus Rosenthal.
Dacă simțiți simptome asemănătoare depresiei vara, este important să căutați ajutor medical și să nu vă respingeți sentimentele. Este o afecțiune reală care necesită tratament.
Potrivit cercetătorilor, strategiile de evitare a căldurii, medicamentele și terapia cognitiv-comportamentală pot ajuta la tratarea tristeții de vară.