Depresia de sezon taie cheful de sex şi creşte pofta de mâncare

Tristeţe, iritabilitate, somnolenţă. Sunt manifestări normale în timpul sezonului rece. În unele cazuri însă poate fi vorba despre ceva mai mult decât o uşoară melancolie.

Persoanele care experimentează perioade lungi sau mai multe ierni la rând simptomele explicate mai jos pot suferi de ceea ce se cheamă Tulburare Afectivă Sezonieră (SAD).

1. Tristeţe

Cele mai des întâlnite simptome ale depresiei sunt tristeţea, disperarea şi pierderea interesului pentru activităţile care vă fac plăcere în mod normal, precum socializarea.

Atunci când aveţi aceste sentimente în fiecare zi, cel puţin două săptămâni, este posibil să suferiţi de depresie, însă dacă apar doar pe perioada toamnei şi iernii şi dispar în restul anului, înseamnă că aveţi o Tulburare Afectivă de Sezon.

2. Somnolenţă şi oboseală

Persoanele care suferă de SAD simt nevoia să doarmă mai mult pe timpul iernii (aproape 10 ore pe noapte). În plus, sunt triste, obosite, se concentrează greu şi stau prost cu memoria.

3. Furie

Conform unui studiu din 2006, 40% dintre cei care suferă de depresie de iarnă se confruntă cu crize bruşte de furie, care se manifestă şi de 20 de ori pe lună.

4. Poftă de mâncare

Apetitul crescut este un răspuns biologic la scăderea serotoninei, un neurotransmiţător asociat cu starea de spirit care ajută la controlarea foamei. 65% dintre persoanele care suferă de această formă a depresiei au un apetit mai crescut în timpul lunilor reci şi întunecate de iarnă, iar acest lucru se traduce într-o creştere în greutate pentru 75% dintre cei care au SAD.

Terapie cu lumină sau şedinţe la psiholog

,,Intensitatea simptomelor în tulburările sezoniere poate merge de la suportabilitate până la forme grave, în care persoana nu mai vede rostul de a trăi, pierde energia şi motivatia de a face ceva pentru a ieşi din această stare, gândurile sunt însoţite de planuri suicidare şi chiar tentative de suicid’’, ne-a explicat medicul Lena Rusti, psiholog la clinica Mentarex Consult din Capitală. În ceea ce priveşte tratamentul acestei afecţiuni, psihologii recomandă consultul unui specialist de la primele simtompe, pentru a se evita cronicizarea.

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

9 minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

39 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: