Sari la conținut

Depresia de duminică. De ce ne apucă tristețea la finalul weekendului și urâm atât de tare ziua de luni

Ideea inceperii unei noi saptamani reuseste sa umbreasca adesea  ultimele ore de weekend. Ziua de luni este considerata de majoritatea oamenilor ca fiind mai neplacuta si mai dificil de parcurs deoarece  este asociata cu reluarea responsabilitatilor de serviciu sau cu reintalnirea cu stresul si termenele limita.

Psihoterapeutul Monica Burcea de la Centrul de Terapie prin Ras Mandarin ne spune cum se manifesta Sindromul de duminica seara si ce trebuie sa facem pentru a-l evita.

Pe masura ce inceputul unei noi saptamani de munca se aporpie, majoritatea oamenilor intra intr-o stare de incordare sau de tristete, de apatie care ii impiedica sa se poata bucura de finalul de week-end. Este vorba despre senzatia „pierderii libertatii”, traire ce se transforma in zilele de vineri dupa-amiaza in senzatia de „recastigare a libertatii”. Din acest motiv retelele de socializare abunda in zilele de Luni  de mesaje apatice „iar e luni..” iar in zilele de Vineri de mesaje vesele „Uraaa, e week-end..”

    Apatia de duminica seara nu este o depresie propriu-zisa si nu trebuie sa ne alarmeze insa este indicat tinem cont de intensitatea acestei trairi deoarece ne poate oferi indicatori realisti despre gradul de satisfactie la locul de munca si despre cat deintens resimtim stresul. Daca dupa-amiezele de duminica vin impreuna cu un grad de tristete, de blazare care ne influenteaza programul si relationarea cu cei din jur, este indicat sa fim precauti deoarece, in timp, se poate instala o depresie.

 O alta urmare a acestor stari specifice sfarsitului de week-end o reprezinta calitatea somnului de duminica spre luni. Cu cat stresul reinceperii unei noi saptamani de munca este mai mare, cu atat calitatea somului scade putand merge pana la insomnie. Cercetarile arata ca cei care dorm mai putin de 6 ore pe noapte, pe termen lung sunt cu 30% mai predispusi starilor depresive decat ceilalti.

Ce putem face astfel incat sa avem parte de dupa-amieze de duminica mai placute?

    Stai departe de senzatia de rutina. Serile de Duminica sunt de multe ori asociate cu sentimentul de rutina.  Gandul ca „maine iar e luni…” subliniaza o anumita repetitivitate asociata cu sentimentul trecerii timpului. Alege sa inserezi in programul saptamanal si activitati placute. Poti programa ceva interesant de facut chiar Luni seara si astfel inconfortul psihic creat de inceputul unei noi saptamani poate fi diminuat.

    Alege activitati care iti fac placere. Endorfinele (moleculele fericirii) sunt responsabile cu instalarea starii de bine, de buna dispozitie. Se secreta atunci cand facem miscare in aer liber, cand radem si cand desfasuram activitati placute alaturi de prieteni. Asadar, daca nu obisnuiti sa faceti sport, o plimbare in parc duminica este mai mult decat bine-venita. Sunt de asemenea de ajutor oricare alte activitati placute: un film amuzant vazut in compania prietenilor, o iesire la terasa, ne pot proteja de instalarea unor astfel de stari.

    Relaxeaza-te pana cand mergi la culcare: o baie relaxanta, o carte buna, un timp petrecut cu partenerul  sunt instumente care te pot ajuta sa iti mentii o stare de spirit buna inainte de somn. Este recomandata o ora de culcare nu foarte tarzie duminica seara deoarece creste riscul insalarii senzatiei de oboseala si devitalizare la scurt timp dupa ce te-ai trezit.

Daca starea ta de bine este legata de a pune lucrurile in ordine, aloca-ti dupa-amiaza de duminica pentru a face mici pregatiri pentru saptamana care vine: pregate-ti hainele, fa cateva cumparaturi, gateste ceva usor (daca te pasioneaza gatitul), fa curatenie. Iti va conferi senzatia de control si vei avea sentimentul ca ai folosit timpul intr-un mod constructiv.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel