Categories: Stil de viaţă

Depresia, anxietatea și diabetul, boli grave declanșate de greșeala pe care o fac cei mai mulți dintre adulți

Boli grave ca depresie, anxietate și diabet, dar și dezechilibre hormonale, oboseală, tendință spre obezitate. Toate acestea au un factor comun, declanșator nebănuit, consecință uluitoare a unei greșeli din ce în ce mai frecvente în societatea modernă.

A nu dormi suficient poate afecta sistemul imunitar, cardiovascular, metabolic şi neurologic şi poate genera depresie, anxietate şi chiar diabet, potrivit unei specialiste mexicane citată de EFE.

Psihiatra Margarita Reyes Zúńiga, de la Universitatea de Medicină a Somnului din cadrul Institutului Naţional de Boli Respiratorii (INER), a explicat că somnul în timpul orelor adecvate este la fel de important ca menţinerea unei diete echilibrate sau realizarea de exerciţii fizice.

„A nu dormi suficient face ca organismul să activeze sistemul de alertă, determinând o creştere a secreţiei de adrenalină şi o creştere a ritmului cardiac, a transpiraţiei, palpitaţiilor, durerilor de cap, anxietăţii şi a iritabilităţii”, a spus ea.

O altă consecinţă a privării de somn este slăbirea sistemului imunitar, cea ce face ca organismul să nu mai poată combată infecţiile, scrie Agerpres.

Referitor la problemele de metabolism, diabet, hipertensiune şi hipercolesterolemie, specialista mexicană a subliniat că lipsa somnului provoacă o creştere a apetitului, ducând la ingerarea unei mai mari cantităţi de alimente, care determină o alterare a glucozei din sânge.

Reyes Zúńiga a explicat că orele de somn se schimbă în funcţie de vârstă, de exemplu: nou-născuţii au nevoie de 18 ore de somn, copiii preşcolari de între 10 şi 12 ore, în timp ce adolescenţii de opt ore, iar adulţii de cel puţin 7 ore de somn.

Potrivit rezultatelor Sondajului Naţional pentru Sănătate şi Nutriţie (Ensanut), 40 % dintre adulţi dorm mai puţin de 7 ore.

Se estimează de asemenea că 60 % dintre copiii de vârsta şcolară dorm mai puţin de 9 ore, „ceea ce explică parţial obezitatea infantilă”, precizează Reyes Zúńiga.

Experta notează că pentru a evita alterările ciclului de somn la populaţia adultă trezirea şi culcarea trebuie să aibă loc la aceeaşi oră, să nu se consume alcool seara, să se evite exerciţiile fizice cu trei ore înainte de culcare, iar cina să fie uşoară.

Ea recomandă totodată ca dormitorul să fie comod, ferit de lumină şi de zgomote, iar în cameră să nu fie nici prea cald şi nici prea frig.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: