Sari la conținut

Depistarea cancerului colorectal. De la ce vârstă este esențial să începi investigațiile?

Cancerul colorectal, cunoscut și sub denumirea de cancer de colon, este o afecțiune în care celulele maligne  (canceroase) se formează în interiorul colonului sau la nivelul rectului. Depistarea cancerului colorectal este esențială pentru șansele de vindecare, dacă este efectuată timpuriu.

Această formă de cancer se poate vindeca dacă este descoperită în timp util, ceea ce face depistarea cancerului colorectal esențială pentru supraviețuirea pacientului. Depistarea precoce a cancerului de colon se poate realiza numai prin efectuarea unor teste periodice, începând cu o anumită vârstă.

Florin Grama, medic primar chirurgie generală, explică în exclusivitate pentru DC News de la ce vârstă ar trebui să înceapă o persoană investigațiile specifice pentru depistarea cancerului colorectal, indiferent de starea de sănătate.

„Mesajul principal este că indiferent de starea de sănătate, dacă ai sau nu o simptomatologie digestivă, după vârsta de 45 de ani este indicat să se realizeze anumite teste de screening.

Chiar mai devreme de 45 de ani dacă te încadrezi într-o grupă de risc crescut, adică dacă ai avut istoric familial de cancer colorectal, iradiere la nivelul abdomenului, anumite boli inflamatorii, boala Crohn sau colita ulcerativă, care sunt cunoscute ca factori după o anumită perioadă de timp în declanșarea acestei boli”, explică medicul, potrivit DC News.

Ce simptome sunt specifice cancerului colorectal si când ar trebui să îți faci griji?

„Bărbații au o frecvență mai crescută în apariția cancerului rectal, vorbind statistic, dar, indiferent de sex, vârsta de 45 de ani trebuie să reprezinte un reper. E bine să nu așteptăm să apară această simptomatologie, e bine să prevenim.

Simptomele pot fi manifestări abdominale nespecifice, senzație de balonare, crampe, dureri. Cel mai mult ar trebui să ne îngrijoreze persistența lor, adică dacă această simptomatologie nu mai răspunde la tratamentul cu care noi eram obișnuiți, un antialgic sau un antispastic”, a adăugat specialistul.

De asemenea, prevenirea este primul și cel mai important pas pe care orice persoană ar trebui să îl ia în considerare. De aceea, este esențial să adopți un stil de viață sănătos, să recunoști factorii de risc, simptomele și să urmezi o serie de investigații, recomandate în special de la o anumită vârstă.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel