L.L, un tânăr de 29 de ani din Brazilia, care adoră noile tehnologii mobile, a decis că are nevoie de tratament de specialitate, după ce a remarcat că această pasiune a devenit o veritabilă dependență, care îi afectează în mod direct activitatea profesională și relațiile cu cei apropiați.
L.L. suferă de nomofobie (termen ce provine din sintagma engleză „no mobile phobia”), o afecțiune de care suferă persoanele angoasate de ideea că vor trebui să petreacă o anumită perioadă de timp fără telefonul lor mobil și care sunt dependente de rețelele de socializare. Patologia a devenit tot mai des întâlnită în Brazilia, o țară cu peste 200 de milioane de locuitori și care deține a patra populație de internauți din lume.
„Mi-am dat seama că pacienții erau dependenți de tehnologii precum telefonul mobil și calculatorul. Aceste dependențe sunt asociate cu tulburări de comportament”, a explicat pentru AFP psihologul Anna Lucia King, care a înființat institutul în 2013 în cadrul Universității Federale din Rio de Janeiro.
Tratamentele sunt gratuite și 800 de persoane au fost deja internate în această clinică specială.
Institutul Delete primește atât adolescenți care se joacă online zile întregi, cât și adulți care și-au pierdut locurile de muncă sau au pus capăt relațiilor de cuplu pentru că au petrecut prea mult timp pe rețelele de socializare.
Obiectivul clinicii nu este diabolizarea noilor tehnologii, ci de a face în așa fel încât acestea să fie utilizate într-o manieră mai sănătoasă, relatează Agerpres.
Kinetoterapeutul clinicii e de părere că înclinarea capului în timpul utilizării prelungite a smartphone-ului exercită o presiune puternică asupra gâtului, „a cărui musculatură nu este pregătită să suporte această greutate”.
Ea prescrie o serie de exerciții fizice, care se adaugă tuturor tipurilor de sfaturi asociate „etichetei digitale”, un ansamblu de bune practici care contribuie la o utilizare mai judicioasă a acestor tehnologii.
Simpla lectură a unei cărți și participarea la terapia de grup pot să îi ajute pe pacienți să se elibereze de dependența digitală.
„Încep să mă simt mai bine grație acestor exerciții. Problema este că atunci când ești conectat prea des pe internet începi să neglijezi alte aspecte ale vieții”, a recunoscut L.L.
„Utilizarea este considerată abuzivă atunci când virtualul depășește realul, când persoana își pierde controlul”, a declarat Eduardo Guedes, specialist în media digitale și angajat al institutului.
Este dificil să te deconectezi total, într-o țară care număra în 2015 peste 120 de milioane de internauți, reprezentând mai mult de jumătate din populația sa totală, potrivit unui raport ONU despre economia informației, publicat în luna octombrie.
Doar China (705 milioane), India (333 milioane) și Statele Unite (242 milioane) au mai mulți internauți.
Oamenii rămân la institut cât timp consideră că este nevoie și pot reveni, de asemenea, oricând.
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…