Sari la conținut

Dependența de social media: cum se manifestă și de ce este atât de greu de depășit?

Sursă foto: Shutterstock

SOCIAL MEDIA ȘI SĂNĂTATEA MINTALĂ A TINERILOR UTILIZATORI

În martie 2023, Surgeon General din SUA a publicat un raport care evidențiază potențialele prejudicii ale social media. Social media este încă o dependență relativ nouă și sunt necesare mai multe cercetări.

Cu toate acestea, mai multe studii au indicat o posibilă legătură între utilizarea și utilizarea excesivă a social media și modul în care aceasta contribuie la o criză a sănătății mintale în rândul tinerilor. Aceasta conduce la provocări precum depresia adolescenților, anxietatea și insomnia.

Studiile de imagistică SPECT a creierului pe pacienți arată că utilizarea excesivă a social media și jocurile pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra funcției creierului.

Statistici îngrijorătoare privind efectele social media

Iată câteva statistici și fapte care dau de gândit, evidențiate în introducerea dosarului public din New Hampshire:

  • Utilizarea rețelelor sociale în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor adulți din SUA a început să crească dramatic în 2012, anul în care Meta a achiziționat Instagram. Din 2012 până în 2015, Instagram a crescut de la 50 de milioane de utilizatori la peste 600 de milioane.
  • Tinerii care utilizează intens social media au demonstrat că au modele de somn mai proaste (stau treji și se trezesc mai târziu în zilele de școală, au somnul de noapte întrerupt și au probleme în a adormi la loc) și o calitate mai slabă a somnului. Aceste efecte pot provoca sau agrava simptomele de depresie și anxietate.
  • Cei care folosesc social media în mod obișnuit sunt mai puțin capabili să își regleze comportamentul, ceea ce poate declanșa și mai multă utilizare a social media – și astfel au mai multe probleme de reglare. Este un ciclu care creează dependență și se perpetuează.
  • Conform datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), procentul elevilor de liceu care se confruntă cu „sentimente persistente de tristețe sau disperare” a crescut brusc între 2013 și 2021. În 2021, 42% dintre toți elevii de liceu și 57% dintre eleve au raportat acest sentiment.
  • Riscul de sinucidere este, de asemenea, în creștere. CDC raportează că, în 2011, 19% dintre fetele de liceu s-au gândit serios să încerce să se sinucidă. Acest număr a crescut la 30% până în 2021.
  • Adolescentele cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au înregistrat cele mai mari creșteri ale ideilor și tentativelor de suicid în acel interval de zece ani. Numai în 2013, rata sinuciderilor în rândul fetelor de 13 ani a crescut cu 50%.
Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel