Din cuprinsul articolului
Când vă gândiți la dependență, vă imaginați consumatori de droguri care trăiesc pe străzi, dependenți de jocuri de noroc blocați în fața unui aparat de sloturi sau alcoolici care se adună la barul local? Cum ar fi dacă cei mai vulnerabili dependenți din țara noastră ar semăna cu elevul de gimnaziu de pe stradă, bine educat și de nota 10? Acesta este noul tablou al dependenței pe care avocații îl descriu într-un proces recent împotriva companiei Meta Platforms, proprietara unor site-uri populare de social media precum Facebook și Instagram.
Într-un dosar depus la 24 octombrie 2023, procurorii generali din zeci de state americane au acuzat Meta că „a contribuit la o epidemie de sănătate mintală a adolescenților prin proiectarea intenționată a platformelor sale pentru a capta atenția copiilor”.
În cererea depusă de statul New Hampshire, de exemplu, avocații au subliniat caracteristicile specifice de dependență care, în opinia lor, au fost concepute în mod intenționat pentru a manipula, angaja și monetiza tinerii, conducând la o utilizare excesivă și chiar compulsivă.
Potrivit procesului, Meta este conștientă de faptul că, copiii folosesc site-urile sale de socializare într-un mod dăunător, dar compania refuză să își schimbe sistemele pentru a proteja siguranța și sănătatea mintală a tinerilor. Mai jos sunt prezentate cele 5 caracteristici cheie pe care avocații le semnalează pentru efectele lor potențial dăunătoare asupra tinerilor. Vouă câte v-au căzut pradă?
5 FACTORI DETERMINANȚI AI DEPENDENȚEI DE SOCIAL MEDIA
Algoritmi de personalizare
Pentru a personaliza conținutul în funcție de interesele utilizatorilor săi, Meta utilizează algoritmi care prezintă informații presupus pertinente, atât pe pagina principală a fluxului, cât și pe fluxul de explorare bazat pe căutare. Acuzatorii spun însă că algoritmii sunt concepuți pentru a atrage tinerii utilizatori cu un „program variabil de recompense”.
Aceasta este o strategie utilizată pentru aparatele de joc: Oamenii continuă să tragă de pârghie pentru că nu știu ce urmează, dar au potențialul de a câștiga bani. Acest lucru declanșează o eliberare de dopamină, substanța chimică asociată cu anticiparea plăcerii.
La fel ca jucătorii, utilizatorii rețelelor sociale continuă să se implice – în cazul lor, derulând la nesfârșit în așteptarea unor recompense suplimentare (sub formă de conținut stimulativ).
În plus, procesul arată că, spre deosebire de funcționarea aleatorie a unui aparat de sloturi, algoritmul Meta este „adaptat pentru a se asigura că utilizatorul dorește mai mult conținut și continuă să folosească platformele”, o tactică „deosebit de eficientă… și periculoasă” pentru copii.
Deoarece creierul copiilor este încă în curs de dezvoltare, aceștia au „o lipsă de control al impulsurilor și funcții executive reduse” și sunt „deosebit de sensibili la manipularea psihologică”.
În plus, această cameră de ecou cu conținut personalizat îi poate trage pe copii într-o gaură de iepure cu conținut nesănătos. De exemplu, o căutare sau o vizionare a unei diete la modă poate declanșa mai multe informații de același tip.
Alerte
Oricine are un smartphone cunoaște farmecul alertelor: Un mesaj apare pe ecran și simți un impuls instantaneu de a-l verifica. Acestea declanșează, de asemenea, o eliberare de dopamină, iar utilizatorii aplicației Instagram primesc alerte în mod regulat, ceea ce conduce traficul către site.
Utilizatorii sunt notificați, de exemplu, atunci când primesc un „like” sau un comentariu la postarea lor; când sunt menționați, etichetați sau li se trimite un mesaj de către altcineva; sau când un cont pe care îl urmăresc realizează un videoclip Live.
Procesul afirmă că cercetătorii au observat similitudini între alerte și drogurile stimulante, în ceea ce privește modul în care acestea afectează creierul.
Acest lucru alimentează constrângerea adolescenților de a-și verifica telefonul (de 51 de ori pe zi în medie pentru un adolescent, dar acest număr poate ajunge la peste 400). Și primesc sute sau chiar mii de alerte în fiecare zi.
Având în vedere că Meta prevede ca setare implicită „alertele activate”, depinde de copii să le dezactiveze – și adesea nu o fac. Angajarea constantă cu dispozitivele mobile pentru a vizualiza aceste alerte poate avea efecte dăunătoare, cum ar fi întreruperea somnului sau a orelor de școală.