Sari la conținut

Dependenţa de mâncare: cum se manifestă şi cum se tratează

Dependenţa de mâncare descrie o tulburare patologică: mâncarea şi pofta excesivă şi nestapânită pentru mâncare. Este o boală la fel ca dependenţa de tutun sau alcool şi este considerată mai mult decât un exces alimentar ocazional.

Principalele semne ale dependenţei de mâncare:

–          mânânci atunci când nu ţi-e foame sau cand te simţi indispus sau deprimat

–          consumi cantităţi neobişnuite de mâncare

–          nu te poţi opri din mâncat chiar dacă te-ai săturat

–          mănânci repede

–          te simţi vinovat în urma unui episod de mâncat excesiv

–          găseşti scuze pentru mâncatul excesiv

–          te simţi bine când mănânci anumite alimente

Cum scapi de această dependenţă în 5 paşi:

Pasul 1: Recunoaşte că ai o problemă

Încercarea de a refuza să accepţi că eşti dependent acutizează problema şi te împiedică să îi faci faţă. Odată ce recunoşti, eşti mai capabil să ai grija de tine şi să iei măsurile necesare pentru a o depăşi cu brio.

Pasul 2: Ţine la distanţă tentaţiile

Orice dependent de mâncare are câteva alimente de la care nu se poate abţine: pentru unii sunt dulciurile, pentru alţii alimentele sărate. Identifică aceste alimente care te fac să mănânci fără încetare, pentru a le putea ţine la distanţă.

Pasul 3: Calmează-te când eşti stresat

Dacă stresul contribuie la faptul că mănânci pe fond nervos, încearcă unele tehnici de combatere a stresului, precum yoga, meditaţia sau relaxarea.

Pasul 4: Mănâncă puţin şi des

Este important să controlezi consumul alimentar astfel încât mesele să fie răspândite pe tot parcursul zilei, astfel încât să eviţi apariţia senzaţiei de foame. Dacă ajungi la punctul în care ţi se face foame, rişti să dai buzna în alimente, chiar daca nu ai nevoie de un consum aşa mare.

Pasul 5: Nu renunţa la mâncărurile favorite

Atunci când îţi refuzi micile plăceri culinare, pofta de a consuma aceste alimente creşte considerabil, mai ales când ai probleme emiţionale..

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel