Cu siguranță că nu vă puteți imagina societatea funcționând astăzi fără accesul la Internet, însă, câteodată, ce este prea mult strică. De cele mai multe ori ne trezim cu telefonul în mână, accesând rețelele sociale sau căutând ceva pe Internet. 10 minute se transformă în ore și ore pe care le pierdem în realitatea virtuală numită Internet.
Ana Maria Nițu
De când avem acces la Internet, comerțul, lectura, cursurile universitare și comunicarea au devenit extrem de simplu de accesat, doar cu un click.
Acest fenomen global are implicații nu doar pozitive, ci și negative deoarece utilizarea necontrolată sau în exces poate fi considerată patologică. Medicul psihiatru Mădălina Sîrbu, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, ne vorbește despre implicațiile dependenței de Internet: „Această dependență poate avea un impact asupra performanțelor socio-profesionale ale individului, asupra relațiilor familiale, dar și asupra sănătății, atât fizică, cât și psihică. Dependența de Internet poate fi definită ca o pierdere compulsivă a controlului impulsurilor legate de utilizarea Internetului (jocuri online, rețele sociale, sesiuni-maraton de navigare pe Internet) care implică, în principal, dependența psihologică de Internet, iar simptomele sunt comparabile cu ale altor comportamente adictive, cel mai apropiat fiind jocul de noroc
patologic.
Majoritatea studiilor arată că există o corelație între vârstă și dependența de Internet. Adolescenții și adulții tineri sunt cei mai predispuși să devină dependenți. Prof. dr. Ulete explică de unde vine această înclinație a adolescenților: „Cu precădere această adicție apare la preadolescenți și adolescenți deoarece comunicarea face-to-face s-a mutat pe on-line. Calculatorul sau jocurile pe calculator stimulează simțurile mult mai mult decât o carte. Adolescenții pot comunica tot ce vor on-line mult mai ușor, deoarece în cazul comunicării face-to-face apare bariera emoțiilor. Aceștia pot prezenta adesea un limbaj cu o conotație sexuală și preferă Internetul, pentru că, tatonând terenul pentru o posibilă relație, primesc un feedback instant. Se depășesc, astfel, mult mai ușor limitele.” „În rândul tinerilor se observă o tendință de creștere a comunicării on-line în detrimentul comunicării directe, care, în timp, duce la sedentarism, la scăderea capacității de adaptare la situații din viața reală, depersonalizarea individului și apariția unor probleme majore de comunicare.”, completează Mădălina Sîrbu.
Față de ado lescenți, persoanele de vârsta a II-a și a III-a accesează Internetul, cu precădere, în scop informațional și pentru un timp mai
scurt.
Cum știm dacă suferim de această boală
„Simptomele dependenței de Internet se recunosc în momentul în care o persoană se simte mai bine cu prietenii din sfera virtuală, când verificarea mailurilor devine o obsesie, când ajunge să se identifice cu personajul virtual, când rolul social este înlocuit de masca virtuală, când începe să-și neglijeze familia, jobul, alimentația, sănătatea, somnul. Se simt bine când se conectează, sunt anxioși și nervoși când se deconectează, navighează pentru a scăpa de temeri, pierd noțiunea timpului, încearcă să reducă, fără să reușească, consumul de pagini web.
Dorința sau impulsul puternic de a folosi Internetul, asentimentul de bine
atunci când este on-line sunt semne ale dependenței. Creșterea continuă
a timpului petrecut pe Internet, precum și gradul ridicat de implicare în
activitățile desfășurate on-line pentru scopul atingerii unui sentiment de
satisfacție. Scăderea timpului petrecut pe Internet duce la apariția unor semne, precum neliniște, iritabilitate, lipsa de concentrare”, este de părere Mădălina Sîrbu. Ceea ce este și mai rău este că în ciuda faptului că individul cunoaște efectele nocive pe care le are consumul excesiv de Internet asupra condiției sale fizice și psihice, acesta nu poate renunța la utilizare.
CONSECINȚE
Apare scăderea interesului pentru activități sociale și recreaționale din viața reală. Apare neglijarea sarcinilor profesionale, școlare, casnice, deseori acestea lăsate pe ultima sută de metri sau nerealizate și astfel se creează un cerc vicios. Au fost și divorțuri din cauza relațiilor virtuale.
Consecințele dependenței de Internet sunt și de ordin fizic – dureri de spate, dureri de cap, ochii uscați, iritați, scăderea în greutate, tulburări
de vedere, tulburarea dispoziției.
Tratament
Deși diferite site-uri recomandă o cură de detoxifiere pentru Internet, nu
se poate să trăim neconectați deoarece în zilele noastre există grupuri pe facebook ale universităților, site-uri de news, dar și informații de ordin public pe care le putem accesa pe Internet. Sfatul psihiatrului este reducerea progresivă a expunerii on-line pentru persoanele dependente, cu stabilirea unui program pe care individul să îl respecte. Acesta are nevoie de alternative de petrecere a timpului pe care în trecut individul respectiv îl aloca navigării pe Internet (trebuie încurajată socializarea în viața reală, trebuie implicat în activitățile cotidiene, atât în viața de familie, cât și în
cea școlară și socială, după caz).
Selfie-ul – moda adolescenților, are implicații periculoase
Dependența de Selfie. Selfie-urile au intrat foarte ușor în cultura noastră, fiind acele autoportrete realizate cu diverse aparate de fotografiat. A-ți face selfie a devenit ușor o modă pe care o practică persoanele de toate vârstele. Cu precădere, fetele își petrec destul de mult timp în realizarea
selfie-ului perfect: acela în care arată cel mai bine și li se pot observa toate calitățile fizice. „Este o perioadă când se cristalizează personalitatea adolescentului și imaginea de sine. Datorită Internetului ei pot primi feedback imediat.
Numărul de like-uri le arată dacă sunt populari sau nu, iar motivul este de a-și ridica stima de sine”, explică prof. dr. Florin Ulete. „În privința persoanelor tinere care adoptă această modă pericolul vine din expunerea prea mare a vieții personale, din timpul prea lung pe care îl petrec pe diverse rețele sociale, care în timp duce la izolare socială. Prin izolarea virtuală se reduce interacțiunea umană care este o abilitate dobândită, învățată și care, dacă nu este în mod permanent exersată, în timp, se pierde și odată cu ea se pierde și echilibrul interior al individului”, completează Mădălina Sîrbu.
Forme ale bolii
> Dependența de informare –internauții nimfomaniaci – ei petrec în fața calculatorului câteva ore pe zi – navighează pe site-uri, caută în baze de date, web surfing
> Dependența de relaționare virtuală – indivizii dependenți de rețele sociale (facebook, tweeter, Instagram, pinterest etc) – ei își fac foarte mulți „prieteni” și ajung, la un moment dat, să se simtă mult mai bine în compania prietenilor din rețea, decât în compania celor din viața reală sau a familiei.
> Comportamente compulsive pe Internet – Aici intră categoria celor care
joacă jocuri de noroc sau cei care utilizează în mod compulsiv site-urile de cumpărături sau licitații on-line. Aici implicațiile pot fi foarte serioase, deoarece statutul financiar al persoanei are de suferit, dependenții putând ajunge la săvârșirea de infracțiuni în scopul procurării banilor.
> Dependența de sex virtual (Cybersex addiction) – utilizarea compulsivă a pornografiei pe Internet are un impact negativ asupra relațiilor intime din
viața reală. Sexualitatea sănătoasă este o experiență de viață integrată, în timp ce comportamentul sexual virtual este un mijloc de a depăși emoții negative, plictiseala, anxietatea, problemele de cuplu, dificultățile de relaționare sau din nevoia de a simți că ești important, dorit sau puternic.
> Dependența de calculator – jocuri off-line – individul stă toată ziua închis în casă și înlocuiește nevoia de socializare cu jocurile off-line, uită să mânânce, să își îngrijească sănătatea.
> Dependența de smartphone – principalele funcții ale acestui tip de aparat au făcut din telefonul mobil o extensie a computerelor. Vedem în spațiile publice tineri care stau cu capul aplecat deasupra telefonului, într-o poziție care le solicită coloana vertebrală, observăm tineri care, deși s-au adunat la o masă unde să socializeze, își verifică mail-urile sau notificările și rareori vorbesc între ei, iar o dată cu meniul cer și parola de la Wi-Fi pentru a nu pierde nimic din sfera virtuală.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…