Un regim de viață sănătos și o dietă bogată în vitamine, minerale și antioxidanți pot diminua efectele cancerului mamar și chiar preveni apariția lui.
Cruciferele
Varza, broccoli, conopida și varza de Bruxelles sunt considerate cele mai puternice alimente anticancer, datorită unei concentraţii foarte mari de glucosinolaţi. „Moleculele de glucosinolaţi nu acţionează în mod direct pentru a preveni dezvoltarea cancerului. În schimb, ele eliberează două clase de compuşi care au o activitate anticancer extrem de intensă: izotiocianaţii şi indolii. Pentru a ilustra modul în care funcţionează, să luăm următorul exemplu: o persoană care are grijă de sănătatea sa muşcă dintr-o inflorescenţă de broccoli, o sursă bogată de glucosinolaţi. În timp ce persoana respectivă mestecă broccoli, celulele plantei se descompun şi compartimentele separate care erau în celulă se amestecă“, explică autorii cărții „Alimente care combat cancerul“, Richard Beliveau și Denis Gingras. Studiile promovează ideea că un consum săptămânal de cinci sau mai multe porţii de legume Crucifere, în special broccoli şi varză, este asociat cu scăderea la jumătate a riscului de a face cancer.
Ceapa, usturoiul, arpagicul, prazul
Specialişti citaţi de cotidianul britanic „Daily Mail“ susţin că usturoiul, ceapa şi alte legume din familia Allium previn degradarea celulară şi mutaţiile ADN-ului, situaţii responsabile de apariţia diverselor tipuri de cancer. Usturoiul este cunoscut, de altfel, drept un panaceu, un aliment bun în toate afecţiunile, capabil să reducă stresul, să crească imunitatea organismului, să micşoreze colesterolul, să lupte contra artritei, astmului, problemelor circulatorii, răcelii, gripei, afecţiunilor digestive, insomniei, sinuzitei, afecţiunilor rinichilor şi ulcerului. Ca şi ceapa şi alte alimente din grupul Allium, usturoiul conţine fosfor, sulf şi un compus numit sulfură de dialil, de 100 de ori mai puternică decât unele antibiotice.
Legumele cu frunze verzi
Luteina şi alţi compuşi prezenţi în structura legumelor cu frunze verzi, precum spanacul şi broccoli, reduc considerabil riscul apariţiei cancerului la sân, dar şi al altor maladii. Cercetătorii susţin că un consum regulat de legume cu frunze verzi contribuie la stimularea producţiei de celule care protejează sistemul digestiv de diferite afecţiuni, printre care şi cancerul.
Fasolea, lintea, năutul, mazărea
Năutul este foarte bogat în vitamina E, lintea maro şi verde sunt surse bune de vitamina B6, folaţi şi fier, iar fasolea şi mazărea sunt, şi ele, de asemenea, extrem de bogate în calciu, fier, vitamine din grupul B, dar şi fibre. În plus, nici una dintre aceste leguminoase nu conţine gluten, sunt o sursă bună de proteine, ajută la scăderea colesterolului şi la ţinerea sub control a diabetului. Au un indice glicemic scăzut şi pot fi folosite pentru a înlocui proteinele animale şi grăsimile rele.
Roşiile
Roşiile conţin cantităţi uriaşe de antioxidanţi, cei mai puternici soldaţi în lupta cu celulele canceroase. Oncologii recomandă consumul frecvent de alimente bogate în licopen, precum roşiile, pepenele roşu, grapefruit roz şi papaya. Un pahar de suc de roşii consumat zilnic ar putea combate cancerul la sân, stimulând secreţia de adiponectină, hormonul care combate factorii de risc ai cancerului la sân.
Fructele şi legumele bogate în vitamina C
Vitamina C ajută organismul să se protejeze de radicalii liberi, cei responsabili de degradarea celulară şi, implicit, apariţia cancerului, contribuind la dezvoltarea celulelor imunitare şi îmbunătăţind funcţionarea anticorpilor. Măceşele, cătina, ardeiul iute, coacăzele, urzica, pătrunjelul, kiwi, varza de Bruxelles, dar şi portocalele şi lămâile conţin mari cantităţi de vitamina C, dar şi de licopen.
Peşte şi ulei din peşte bogate în Omega 3
Acizii graşi Omega 3 regăsiţi în peşti precum somonul şi tonul au efecte anticancer dovedite de studii realizate la nivel mondial de-a lungul anilor.
Uleiul de măsline
Bogat în antioxidanţi şi fitonutrienţi, uleiul de măsline reduce stresul oxidativ de la nivelul celulelor, fiind un excelent aliment antitumoral. Uleiul de măsline extravirgin conține antioxidantul oleocantal care declanșează moartea celulară prin apoptoză, sau „sinucidere”. Antioxidantul reușește să spargă lizozomii canceroși, care dețin „deșeul” celular și care sunt mai mari și mai fragili la celulele canceroase, determinând astfel moartea celulară într-un timp record, de 30-60 de minute, când procesul natural de apoptoză durează între 16 și 24 de ore, explică futurity.org. Celulele sănătoase sunt afectate în sensul că intră într-un stadiu latent, de „somn”, dar își revin complet după 24 de ore. „Descoperirile noastre au demonstrat pentru prima oară că substanţele complexe pe care uleiul de măsline le conţine suprimă drastic extinderea şi dezvoltarea celulelor canceroase Her2, celule specifice cancerului mamar”, a declarat Javier Menéndez, medic al Institutului Catalan de Oncologie.
Soia
Laptele de soia, tofu, miso şi alte alimente pe bază de soia conţin izoflavonoide şi fitoestrogeni care împiedică recidivarea cancerului la sân sau previne apariţia acestei maladii, însă consumate cu acordul medicului şi nu în cantităţi uriaşe.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…