Din cuprinsul articolului
Demisia lui Klaus Iohannis a ajuns la CCR, problemele rămân. Curtea Constituţională a primit, aseară, cererea de vacantare a funcţiei de preşedinte al României, în urma demisiei lui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.
Iohannis a precizat că a luat această decizie pentru a nu arunca România într-o criză politică şi în context, Klaus Iohannis a catalogat demersul opoziţiei de suspendare a sa din funcţie drept inutil, nefondat şi păgubos. Şeful statului a spus că dacă referendumul ar fi fost declanşat, ar fi produs efecte negative atât în plan intern, cât şi extern:
”Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului președinte. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii. Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție pe 12 februarie.”
Potrivit Constituţiei, funcţia de preşedinte interimar va fi preluată de şeful Senatului – în acest caz, Ilie Bolojan. După demisia lui Klaus Iohannis, partidele din opoziţie, care, practic, au iniţiat în Parlament procedura de suspendare, au salutat decizia acestuia de a se retrage din funcţie. Şi liderii formaţiunilor din coaliţia de guvernare au arătat că demisia este preferabilă suspendării, care ar fi complicat situaţia politică.
Ilie Bolojan, a declarat aseară că se autosuspendă de la conducerea PNL și face toate demersurile la nivelul Senatului, în perspectiva preluării funcției de președinte interimar al României.
Ilie Bolojan: ”Conform prevederilor constituționale, sunt obligat să mă suspend din calitatea de președinte al Partidului Național Liberal. Urmează să fie ales pentru această perioadă un interimar și propunerea este ca domnul Cătălin Predoiu, prim vicepreședintele partidului, să preia această funcție.”
Demisia lui Klaus Iohannis salutată de partidele din opoziție
Partidele din opoziţie, POT, AUR, S.O.S România și USR, care au semnat cererea de suspendare a preşedintelui, au salutat decizia acestuia de a demisiona. Şi liderii formaţiunilor din coaliţia de guvernare au arătat că demisia este preferabilă suspendării.
Liderii coaliției de guvernare spuneau că nu au știut de decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona de la Palatul Cotroceni, dar arătau că demersul este preferabil suspendării. Numărul doi în ierarhia statului,
Din opoziție, USR apreciază că demisia președintelui Klaus Iohannis vine foarte târziu și nu aduce răspunsuri la întrebările care macină țara.
”E o decizie așteptată de toată lumea. Și USR a pus umărul ca acest lucru să se întâmple. E un avantaj pentru toți candidații pro-europeni faptul că Klaus Iohannis nu va fi la Cotroceni în timpul acestei campanii.” a spus liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu
Și reprezentanții AUR au salutat gestul lui Klaus Iohannis și au anunțat, în plus, că vor depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Marcel Ciolacu.
”Orice parlamentar de bun simț din opoziție va semna o moțiune de cenzură și sunt convins că vom avea numărul de semnături necesare. Vrem revenirea la turul doi, vrem revenirea la cursul constituțional și democratic.” a spus și președintele AUR, George Simion
La finalul unei zile agitate, CCR a anunțat aseară că a primit cererea de vacantare a postului de președinte al României.