Demență: știai că existe anumite trăsături de personalitate care pot reduce riscul pierderii memoriei?

Un studiu recent susține că anumite trăsături pozitive de personalitate pot ajuta la prevenirea și reducerea riscurilor de demență.

Poate tipul tău de personalitate să te ajute să previi o boală mortală precum demența? Un nou studiu publicat în Journal Alzheimer’s & Dementia afirmă acest lucru este posibil.

Trăsături pozitive de personalitate care pot proteja împotriva demenței

Persoanele cu anumite trăsături de personalitate, cum ar fi conștiinciozitatea, extraversia, deschiderea către experiență, nevrotismul și amabilitatea cunoscută sub numele de trăsătura Big Five sunt mai puțin susceptibile de a face boala.

Conştiinciozitate: Conștiința este o trăsătură sau un obicei foarte bun de dezvoltat pentru orice personalitate. O persoană care este conștiincioasă este grijulie, atentă la sănătatea sa, atentă și mereu prezentă. Au un obicei bun de a fi capabili să facă față și să se adapteze în diverse medii sau cel puțin să încerce.

Extraversie: Cu cât sunteți mai social și extrovertit, cu atât va fi mai puțin probabil să dezvoltați demență, spune studiul. Oamenii care sunt extravertiți sunt mai puțin izolați. Ei socializează mai mult și rămân în contact cu oamenii. Acest obicei este bun pentru creierul tău și te va ajuta să previi orice fel de pierdere a memoriei.

Deschidere către experiență: A fi deschis la noi experiențe și activități este un exercițiu foarte bun pentru creier, în special pentru a preveni boli precum demența și Alzheimer. Acționează ca un stimulent al creierului.

Amabilitate: Oamenii care sunt politicoși, agreabili, amabili și prietenoși au șanse mai mici de a dezvolta demență, spune exercită.

Nevrotism: Persoanele care au tendințe nevrotice au tendința de a experimenta niveluri mai ridicate de stres și anxietate. Acestea pot duce la demență mai târziu în viață.

Măsuri subiective

În acest ultim studiu, cercetătorii au descoperit că scorurile mari la nevrotism și scorurile scăzute la conștiinciozitate și extroversie au fost legate de un risc crescut de a fi diagnosticat cu demență.

Ei au descoperit, de asemenea, că oamenii cu scoruri ridicate pentru deschidere la experiență și agreabilitate au fost mai puțin probabil să fie diagnosticați cu demență.

Pe lângă „cele cinci mari” (Big Five), cercetătorii au căutat legături cu un al doilea tip de trăsătură psihologică cunoscută sub numele de „bunăstare subiectivă”, care include măsuri auto-raportate care indică modul în care oamenii își experimentează și își evaluează propria viață.

Cele trei măsuri subiective din acest ultim studiu au fost:

  • Satisfacția vieții: gândirea și simțirea că viața ta merge bine
  • Afect pozitiv: experimentați frecvent emoții și dispoziții pozitive
  • Afect negativ: se confruntă frecvent cu emoții și dispoziții neplăcute și supărătoare
Persoanele cu scoruri mari pentru afect negativ au avut mai multe șanse de a fi diagnosticate cu demență, iar persoanele cu scoruri ridicate pentru afect pozitiv au avut un risc mai mic.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

16 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: