Sari la conținut

Demență. Simptome precoce care apar înainte de pierderea memoriei

simptome precoce
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului 

Demența este o boală care se manifestă ca o scădere a capacității mentale. Deși nu este o boală specifică, termenul este folosit în mod obișnuit pentru a se referi la un set de simptome care duc la tulburări mintale.

Rezultatele unui studiu arată că peste 150 de milioane de oameni vor fi afectați de această boală până în 2050.  Până la găsirea unui ”leac”, cea mai bună armă împotriva acestei afecțiuni uluitoare este diagnosticarea precoce.

Diagnosticul precoce deschide ușa către îngrijirea și tratamentul viitor, concentrându-se pe recunoașterea simptomelor. Problemele de memorie, în special amintirea evenimentelor recente, sunt de obicei cele mai timpurii semne de demență. Dar medicii au spus că problemele de mișcare și simptomele fizice pot apărea la început.

Potrivit medicilor, menținerea abilităților motorii poate fi cheia sănătății creierului.

Simptome de demență

„În unele cazuri, simptomele fizice pot apărea chiar înainte de pierderea memoriei”, spune neurologul Alexandra Alekhine.

Neurologul a împărtășit următoarele semne timpurii de urmărit: mers instabil neîndemânare dificultăți de coordonare tremurături sau rigiditate a membrelor.

Deși aceste simptome pot fi alarmante, medicul a remarcat că simptomele fizice sunt asociate mai des cu anumite tipuri de boală, cum ar fi demența în boala Parkinson.

În plus, fiecare persoană poate experimenta boala într-un mod diferit, ceea ce duce la o diferență în progresia simptomelor, a spus medicul.

„Cu toate acestea, dacă observați oricare dintre aceste semne timpurii la dumneavoastră sau la persoana iubită, este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru teste suplimentare. Detectarea și intervenția precoce pot ajuta la gestionarea simptomelor și pot oferi suportul necesar pacientului”, adaugă neurologul.

semn de dementa
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Înainte ca problemele de memorie să devină evidente, pot apărea următoarele probleme:

  • Dificultate la citire sau scriere – afecțiunea poate cauza probleme de înțelegere a cititului, de scriere coerent sau de înțelegere a cifrelor și literelor.
  • Halucinații vizuale – unele persoane cu boala Alzheimer pot prezenta halucinații vizuale.

Cum se reduce riscul bolii?

În timp ce unii factori de risc specifici, cum ar fi vârsta, nu sunt negociabili, alții sunt ușor modificabili.

Ca în orice dietă sănătoasă, reduceți aportul de grăsimi saturate, sare și zahăr și creșteți aportul de fibre. Alcoolul și fumatul pot crește riscul de dezvoltare a patologiei. De asemenea, efectuarea a cel puțin 150 de minute de activitate aerobă de intensitate moderată în fiecare săptămână, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau dansul, poate ajuta.

„Unele studii arată că, învățarea limbilor străine, cafeaua și respectarea unei diete bine echilibrate pot contribui și la întârzierea apariției bolii”, adaugă expertul.

Remedii alternative pentru tratarea demenței

Unele persoane cu demență și îngrijitorii lor folosesc remedii complementare, cum ar fi gingko biloba, curcumina sau uleiul de cocos. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi pentru a spune dacă astfel de remedii sunt eficiente.

Cel mai bine este să fiți atenți la orice produse care pretind că beneficiază de persoanele cu demență. Dacă vă gândiți să luați un astfel de produs sau supliment, este important să consultați mai întâi un medic.

Unele remedii interacționează cu medicamentele prescrise și nu trebuie luate niciodată ca înlocuitor.

Tratamente care nu implică medicamente

Medicamentele pentru simptomele demenței sunt importante, dar sunt doar o parte a îngrijirii pentru o persoană cu demență. Alte tratamente, activități și sprijin – și pentru îngrijitor – sunt la fel de importante pentru a ajuta oamenii să trăiască bine cu demența.

Terapie de stimulare cognitivă

Terapia de stimulare cognitivă (CST) implică participarea la activități de grup și exerciții menite să îmbunătățească:

  • memorie
  • abilități de rezolvare a problemelor
  • abilitate lingvistică, potrivit nhs.uk.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel