Din cuprinsul articolului
Riscul de demență la persoanele cu probleme de vedere este „mult mai mare”, potrivit unui nou studiu. Pierderea capacității de a vedea este una dintre cele mai ușor de prevenit probleme de sănătate pe măsură ce îmbătrânim.
În plus, o legătură între problemele de vedere și demență este întărită printr-un număr tot mai mare de studii. Un nou studiu acordă o mai mare importanță acestei idei, după ce cercetătorii au raportat că riscul de demență este mai mare în rândul persoanelor cu probleme de vedere.
Descoperirile lor au arătat că adulții în vârstă cu probleme moderate până la severe de vedere la distanță aveau cu 72% mai multe șanse de a avea demență.
Publicat în jurnalul medical JAMA Ophthalmology, studiul a examinat datele a 3.000 de adulți în vârstă care au făcut teste de vedere și teste cognitive în timpul vizitelor la domiciliu. Toți adulții în vârstă din studiu aveau peste 71 de ani, cu o vârstă medie de 77.
Participanții au fost testați pentru vederea de aproape și de la distanță, precum și capacitatea lor de a vedea literele care nu contrastau puternic cu fundalul lor.
De asemenea, au făcut teste de memorie și capacitatea de gândire și au furnizat informații despre sănătate, inclusiv orice diagnostic existent al bolii Alzheimer sau al unei alte forme de demență.
Cel mai mare decalaj a fost găsit la persoanele cu probleme de distanță moderate până la severe. Chiar și după ajustarea pentru alte diferențe de stare de sănătate și caracteristici personale, acest grup a avut cu 72% mai multe șanse de a avea demență decât cei fără probleme de vedere.
Această cercetare Kellogg Eye Center de la Michigan Medicine, centrul medical academic al Universității din Michigan, se bazează pe studii anterioare care au avut rezultate similare, dar s-au bazat pe abilitățile de vedere auto-raportate mai degrabă decât pe teste obiective – sau care nu erau reprezentative pentru populația SUA.
De asemenea, se bazează pe lucrările anterioare despre operația de cataractă, care au arătat rate mai scăzute de demență în timp la adulții cărora li s-a restabilit vederea la distanță prin intervenție chirurgicală.
Concluzia oamenilor de știință este că prioritizarea sănătății vederii poate fi cheia pentru optimizarea atât a vederii, cât și a sănătății generale și a bunăstării.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…