Din cuprinsul articolului
Demența: De ce dieta mediteraneană este cea mai bună în stadiile incipiente ale bolii! Cercetătorii americani încearcă să-i ajute pe bolnavii cu demență. Ei au descoperit că o anumită dietă îi ajută la prevenirea declinului cognitiv. Vezi ce descoperire au făcut cercetătorii americani.
În acest scop, oamenii de știință din Chicago au descoperit că persoanele care au urmat o dietă mediteraneană au obținut scoruri mai mari la testele de funcție cognitivă, chiar dacă prezentau semne de demență.
Alți factori importanți au fost fumatul, consumul minim de alcool și exercițiile regulate.
Unul dintre motivele pentru care se crede că dieta ajută la prevenirea declinului cognitiv este pentru că este echilibrată și te face să te simți plin, prevenind gustările și alimentele nesănătoase, bogate în calorii.
Acest lucru ajută la menținerea unei greutăți stabile și sănătoase și reduce riscul de probleme ale vaselor de sânge legate de obezitate, care pot afecta funcția creierului.
Cercetările au arătat că consumul de fructe și legume joacă, de asemenea, un rol, deoarece acestea sunt bogate în antioxidanți care protejează creierul.
Cercetătorii au folosit date din proiectul Rush Memory and Aging, un studiu cu date de autopsie din 1997 până în 2022 și până la 24 de ani de urmărire.
Ei au analizat 586 de participanți care au murit la o vârstă medie de 91 de ani.
A fost elaborat un scor pentru stilul de viață sănătos pentru fiecare participant pe baza factorilor auto-raportați, inclusiv fumatul, dacă participanții au făcut exerciții fizice cel puțin două ore și jumătate pe săptămână, consumul de alcool, dieta mediteraneană și scorul de performanță cognitivă.
Scorul general al stilului de viață sănătos a variat de la unu la cinci, scorurile mai mari reflectând un stil de viață mai sănătos.
Cercetătorii au comparat acest rezultat cu un scor cognitiv la un test efectuat cu un an înainte de moartea participanților.
În proiectul Rush Memory and Aging, funcția cognitivă a participanților a fost evaluată anual cu 19 teste.
Scorul mai mare al stilului de viață a fost asociat cu o funcție cognitivă mai bună în apropierea morții.
După ce participanții la studiu au murit, creierul lor a fost examinat pentru semne ale bolii Alzheimer, cum ar fi agregatele de proteine beta-amiloid și tau.
Descoperirile au arătat că, chiar dacă creierul participanților prezenta semne de Alzheimer, un stil de viață sănătos părea să îi protejeze de declinul cognitiv.
Dieta mediteraneană constă din multe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și ulei de măsline.
O cantitate imensă de cercetări a concluzionat că dieta mediteraneană este cea mai bună dietă pe care o poate urma oricine.
Un studiu publicat recent a descoperit că trecerea de la o dietă în stil occidental la o dietă mediteraneană vă poate ajuta să trăiți mai mult și cu cât începeți mai devreme, cu atât mai bine.
Chiar dacă nu urmezi dieta mediteraneană până la vârsta de 60 de ani, dacă o faci, îți poți crește speranța de viață cu opt ani, potrivit studiului.
Adoptarea dietei chiar și la vârsta de 80 de ani crește în continuare speranța de viață cu aproximativ trei ani.
Demența este termenul general pentru un grup de afecțiuni asociate cu pierderea memoriei, a limbajului și a judecății.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…