Categories: Ştiri sănătate

DEMENȚĂ: Semnul de avertizare timpurie care te poate ține treaz noaptea

Demență: Semnul de avertizare timpurie care te poate ține treaz noaptea.

Este binecunoscut faptul că ne petrecem o treime din viață dormind. Mai mult, specialiștii spun că un sfert din timpul nostru dormind îl petrecem visând. Așadar, pentru o persoană obișnuită în viață în 2022, cu o speranță de viață de aproximativ 73 de ani, aceasta are parte de cel puțin peste șase ani de visare.

Cu toate acestea, având în vedere rolul central pe care visatul îl joacă în viețile noastre, știm încă atât de puține despre de ce visăm, despre cum creierul creează vise și, mai important, care ar putea fi semnificația viselor noastre pentru sănătatea noastră – în special sănătatea creierului nostru.

Demență: Semnul de avertizare timpurie care te poate ține treaz noaptea

Cel mai recent studiu, publicat în jurnalul The Lancet eClinicalMedicine, arată că visele noastre pot dezvălui o cantitate surprinzătoare de informații despre sănătatea creierului nostru. Mai precis, arată că vise urâte și coșmaruri frecvente (vise urâte care te fac să te trezești) în timpul vârstei mijlocii sau înaintate, poate fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență.

În studiu, au fost analizate datele din trei studii mari din SUA despre sănătate și îmbătrânire. Acestea au inclus peste 600 de persoane cu vârsta cuprinsă între 35 și 64 de ani și 2.600 de persoane cu vârsta de 79 de ani și mai mult.

Toți participanții nu sufereau de demență la începutul studiului și au fost urmăriți în medie nouă ani pentru grupul de vârstă mijlocie și cinci ani pentru participanții mai în vârstă.

La începutul studiului (2002-2012), participanții au completat o serie de chestionare, inclusiv unul care întreba cât de des au experimentat vise urâte și coșmaruri.

Au fost analizate datele pentru a afla dacă participanții cu o frecvență mai mare a coșmarurilor la începutul studiului aveau mai multe șanse să experimenteze un declin cognitiv (o scădere rapidă a memoriei și a abilităților de gândire în timp) și să fie diagnosticați cu demență.

Coșmaruri săptămânale

S-a descoperit că participanții de vârstă mijlocie care au experimentat coșmaruri în fiecare săptămână au avut de patru ori mai multe șanse de a experimenta declin cognitiv (un precursor al demenței) în următorul deceniu, în timp ce participanții mai în vârstă au fost de două ori mai probabil să fie diagnosticați cu demență.

Interesant este că legătura dintre coșmaruri și viitoarea demență a fost mult mai puternică pentru bărbați decât pentru femei, potrivit sciencealert.com. 

  • De exemplu, bărbații în vârstă care au avut coșmaruri în fiecare săptămână au avut șanse de cinci ori mai mari de a dezvolta demență, comparativ cu bărbații mai în vârstă care nu au raportat vise urâte.
  • La femei, cu toate acestea, creșterea riscului a fost de doar 41 la sută.
  • În general, aceste rezultate sugerează că coșmarurile frecvente pot fi unul dintre cele mai timpurii semne de demență, care poate preceda dezvoltarea problemelor de memorie și gândire cu câțiva ani sau chiar decenii – în special la bărbați.
  • Alternativ, este, de asemenea, posibil ca vise urâte și coșmaruri să fie chiar o cauză a demenței.

Coșmarurile recurente sunt tratabile

Indiferent sau nu că teoria care se dovedește a fi adevărată – implicația majoră a studiului rămâne aceeași, adică faptul că a avea vise urâte și coșmaruri regulate la vârsta mijlocie și înaintată poate fi legată de un risc crescut de a dezvolta demență mai târziu în viață. 

Vestea bună este că coșmarurile recurente sunt tratabile. Iar tratamentul medical de primă linie pentru coșmaruri s-a dovedit deja că scade acumularea de proteine ​​anormale legate de boala Alzheimer.

Au existat, de asemenea, rapoarte de caz care arată îmbunătățiri ale memoriei și abilităților de gândire după tratarea coșmarurilor. Aceste descoperiri sugerează că tratarea coșmarurilor ar putea ajuta la încetinirea declinului cognitiv și la prevenirea dezvoltării demenței la unii oameni. Aceasta va fi o cale importantă de explorat în cercetările viitoare.

Această cercetare ar putea ajuta nu numai să arunce o lumină asupra relației dintre demență și visare și să ofere noi oportunități pentru diagnostice anterioare – și posibil intervenții mai timpurii – dar poate, de asemenea, să arunce o lumină nouă asupra naturii și funcției fenomenului misterios pe care îl numim visare.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

17 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

38 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

58 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: