Din cuprinsul articolului
Demența se moștenește? Multe dintre ideile oamenilor privind demenţele în general şi boala Alzheimer în particular (spre exemplu referitoare la cine se poate îmbolnăvi sau la felul în care boala afectează aceste persoane) sunt destul de departe de adevăr.
Astfel de păreri nu fac de fapt decât să accentueze stigmatizarea bolnavilor, împiedicându-ne să îi înţelegem şi să îi ajutăm. Cu cât suntem mai bine informaţi, cu atât ne va fi mai uşor să facem faţă realităţii.
În realitate: Cu toate că factorii genetici au un rol în apariţia demenţei Alzheimer, doar o mică parte dintre cazuri (3%) sunt familiale. De cele mai multe ori însă, nu se poate identifica o singură cauză a bolii. Cât de importanţi sunt factorii genetici este o întrebare la care se caută încă răspuns.
În realitate: Cu toate că vârsta este cel mai important factor de risc pentru demenţa Alzheimer, nu toate persoanele afectate sunt foarte în vârstă. Uneori, boala se manifestă şi la 40-50 de ani. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înţelegem este că demenţa Alzheimer nu este o consecinţă normală a îmbătrânirii.
În realitate: Nu există în prezent nici un tratament disponibil care să poată vindeca demenţa Alzheimer. Există însă o serie de medicamente care pot fi foarte eficiente în a ameliora simptomele şi în a reduce ritmul de progresie a bolii, îmbunătăţind calitatea vieţii persoanelor afectate şi a familiilor acestora.
În realitate: Multe persoane au tulburări de memorie, dar aceasta nu înseamnă în mod obligatoriu că este vorba despre boala Alzheimer. Tulburările de memorie pot avea foarte multe cauze, de aceea este bine să vă adresaţi medicului atunci când ele afectează viaţa de zi cu zi şi sunt însoţite de probleme ale gândirii şi raţionamentului sau de modificări ale capacităţii de comunicare.
În realitate: Cu toate că legătura dintre aluminiu şi demenţa Alzheimer este intens studiată, nu se poate spune cu certitudine că există o relaţie cauzală clară. Boala este de fapt rezultatul asocierii mai multor cauze, genetice şi de mediu.
În realitate: Întrucât cauza exactă a demenţei Alzheimer nu este încă cunoscută, nu se poate spune cu certitudine că boala poate fi prevenită. Există însă dovezi în ceea ce priveşte anumite măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul apariţiei ei. Aceste măsuri se referă în primul rând la un mod de viaţă cât mai sănătos şi activ, atât fizic cât şi intelectual.
În realitate: Eficienţa unor substanţe precum vitamina E, vitamina D sau gingko biloba în prevenirea bolii Alzheimer a fost evaluată în cadrul a numeroase studii. Rezultatele nu sunt însă deocamdată foarte concludente.
În realitate: Multe persoane cu boala Alzheimer au o viaţă activă şi nu se simt ca şi cum rolul lor s-ar fi încheiat. Stabilirea diagnosticului şi începerea tratamentului cât mai devreme pot fi de ajutor în acest sens. Este de asemenea important sprijinul acordat de către persoanele apropiate pe parcursul progresiei bolii.
În realitate: Demenţa Alzheimer nu se manifestă în mod identic la toate persoanele afectate. Tulburările de memorie şi confuzia pe care acestea o provoacă sunt adesea frustrante sau înspăimântătoare pentru bolnav. Învăţând mai multe despre boală, adaptând mediul în care trăieşte persoana respectivă şi modul de comunicare cu aceasta, reacţiile agresive pot fi prevenite.
În realitate: Unele persoane cu demenţă Alzheimer sunt capabile să înţeleagă ceea ce se întâmplă în jurul lor, altora le este însă mai dificil acest lucru. Este adevărat că boala Alzheimer afectează capacitatea de a comunica şi de a înţelege semnificaţia lucrurilor şi evenimentelor, dar nu afectează în mod identic toţi bolnavii. Atunci când presupunem că ei nu îşi dau seama de ceea ce se întâmplă în jurul lor, îi putem jigni, deşi nu avem această intenţie. Nu trebuie să uităm că un bolnav cu demenţă Alzheimer rămâne o persoană care are dreptul la demnitate şi respect.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…