Sari la conținut

Dementa: Mirosi asta? Semnul mirositor este semnificativ asociat cu debutul demenței

psihic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

DEMENTA este un diagnostic devastator, nu doar pentru persoana afectata, ci si pentru cei dragi. Cercetările continuă să caute markeri timpurii ai demenței în încercarea de a o opri. Potrivit unui studiu publicat anul trecut, un semn mirositor este asociat „în mod semnificativ” cu dezvoltarea demenței – îl recunoașteți?

Demența descrie un grup de simptome asociate cu declinul progresiv al creierului. În prezent, nu există un tratament pentru această afecțiune, dar cercetările investighează în mod activ markerii timpurii ai declinului creierului. Obiectivul este de a identifica mecanismele care dau naștere demenței în speranța de a găsi modalități de a o contracara.

Un studiu publicat anul trecut în Diabetes Research and Clinical Practice a concluzionat că „disfuncția olfactivă” prezice dezvoltarea demenței la pacienții în vârstă cu diabet de tip 2.

Descoperirea are implicații profunde, deoarece milioane de britanici trăiesc cu diabet de tip 2 în Marea Britanie și este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă decât în rândul celor mai tineri.

Disfuncția olfactiva a fost asociată anterior cu tranziția de la cogniția normală la demență la persoanele fără diabet de tip 2.

Acest studiu și-a propus să investigheze dacă disfuncția olfactivă ar putea fi un marker precoce al viitoarei demențe la pacienții în vârstă cu diabet zaharat de tip 2.

Disfuncția olfactivă este definită ca și capacitatea redusă sau distorsionată de a mirosi în timpul adulmecului sau al consumului.

Studiul a inclus 151 de pacienți japonezi mai în vârstă cu diabet zaharat de tip 2 care nu aveau un diagnostic de demență probabilă la momentul inițial.

Funcția cognitivă a fost monitorizată în cohortă pe parcursul a cinci ani.

Ce au aflat cercetătorii?

Pe parcursul a trei ani, aproximativ nouă la sută dintre participanții la studiu au dezvoltat demență probabilă.

Scorul mai scăzut la testul olfactiv a fost asociat „în mod semnificativ” cu dezvoltarea probabilă a demenței, au scris cercetătorii.

Ei au descoperit, de asemenea, că o schimbare a scorului testului olfactiv a fost asociată cu schimbarea scorului la testul funcției cognitive.

„Disfuncția olfactivă precede dezvoltarea demenței probabile la pacienții în vârstă cu diabet zaharat de tip 2”, au concluzionat ei.

Semne generale de avertizare

Diferite tipuri de demență pot afecta oamenii în mod diferit și fiecare va experimenta simptomele în felul său.

Cu toate acestea, există câteva simptome precoce comune care pot apărea cu ceva timp înainte de diagnosticarea demenței.

Acestea includ:

  • Pierderea memoriei
  • Dificultate de concentrare
  • Îți este greu să îndeplinești sarcini zilnice familiare
  • Te chinui să urmărești o conversație sau să găsești cuvântul potrivit
  • A fi confuz cu privire la timp și loc
  • Schimbări de dispoziție.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel