Din cuprinsul articolului
Factorii de risc pentru demența se modifică odată cu vârsta. Predictorii bolii sunt diferiți la 50, la 60 sau la 70 de ani.
Factorii de risc pentru dezvoltarea demenței se modifică pe măsură ce înaintăm în vârstă, potrivit unui studiu care sugerează că oamenii ar putea avea nevoie să fie atenți la diferite lucruri pe măsură ce ajung la 60 și 70 de ani.
De pildă, pentru persoanele în vârstă de 70 de ani, cei mai mari predictori ai riscului de demență au fost accidentul vascular cerebral și diabetul.
Pentru analiză, cercetătorii au examinat datele despre 4.899 de adulți fără demență care au făcut parte din Framingham Heart Study la vârsta de 55 de ani, inclusiv 2.386 de persoane care încă nu aveau demență până la vârsta de optzeci de ani. Studiul Framingham a fost început în 1948 pentru a examina factorii de risc de boli cardiovasculare de-a lungul mai multor generații.
„Aceste descoperiri ne pot ajuta să anticipăm cu mai multă acuratețe riscul viitor al unei persoane de a dezvolta demență și să facem recomandări individualizate privind schimbările stilului de viață și controlul factorilor de risc pentru a ajuta la reducerea riscului de demență mai târziu”, autorul principal al studiului Emer R. McGrath, MBBCh, PhD. , de la Universitatea Națională a Irlandei din Galway, a declarat într-un comunicat.
O limitare a studiului este că majoritatea participanților au fost albi și este posibil ca factorii de risc să arate diferit în rândul persoanelor din alte grupuri rasiale sau etnice. În comparație cu persoanele albe, riscul de demență este de aproximativ două ori mai mare pentru persoanele de culoare și cu 50% mai mare pentru persoanele hispanice, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Mulți oameni pot trăi până la o vârstă înaintată fără a dezvolta deloc demență, notează CDC.
Vârsta înaintată este cel mai puternic predictor al demenței, împreună cu părinții sau frații care suferă de această afecțiune. Mai mulți factori de risc pentru demență identificați în studiu – inclusiv diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă – pot fi preveniți sau tratați pentru a ajuta la minimizarea riscului viitor de demență, notează cercetătorii.
Un tip de masaj cu potențial preventiv pentru cancerul de sân atrage din nou atenția,…
Schema inedită cu care un român a câștigat marele premiu la loto. Joi seara, Galațiul…
Alimente interzise copiilor. O dietă sănătoasă pentru copilul tău trebuie să conțină alimente precum fructe,…
Cele mai frecvente greșeli de autodiagnosticare. Autodiagnosticarea poate părea o soluție rapidă și convenabilă atunci…
Factori de risc pentru AVC. Un nou studiu leagă fumatul, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială…
Mucegaiul la geamuri este o problemă des întâlnită, mai ales în sezonul rece și în…