Din cuprinsul articolului
03Organizația caritabilă Alzheimer Scotland, care oferă sprijin pacienților cu demență, subliniază că demența nu se caracterizează doar prin pierderea memoriei. Există și alte simptome distinctive care trebuie urmărite.
Un simptom special care necesită o atenție deosebită se referă la modelele de mișcare ale celor cu demență, cel mai evident în timpul sarcinilor precum urcatul scărilor. Pacienților cu demență le poate fi dificil să își ridice picioarele, ceea ce sporește riscul de împiedicare sau de cădere.
„Demența contribuie de obicei la probleme de orientare spațială. Incidente precum alunecările, împiedicările și căderile devin din ce în ce mai frecvente pe măsură ce boala progresează”, precizează Alzheimer Scotland.
Aceștia subliniază importanța identificării rapide a oricărei modificări a capacităților de mișcare ca un potențial semn de avertizare timpurie a demenței.
Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că fiecare caz de demență este unic, iar modul în care boala are impact asupra unui individ depinde de zonele creierului pe care boala le afectează cel mai mult.
Simptome suplimentare de demență
Simptomele demenței cuprind:
– Modificări ale comportamentului (de exemplu, agitație, agresivitate, depresie, anxietate, indiferență, dezangajare socială, reacții nepotrivite, acțiuni impulsive și manifestarea unor comportamente care nu erau observate anterior),
– Deteriorarea memoriei,
– dificultăți de concentrare,
– Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor familiare de zi cu zi (cum ar fi dezorientarea din cauza unor schimbări minore în timpul cumpărăturilor),
– Dificultăți de comunicare (cum ar fi dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite, construirea de propoziții și dificultăți în a ține pasul cu conversațiile),
– confuzie cu privire la timp și loc,
– Schimbări ale dispoziției,
– Obstacole în planificarea, organizarea și rezolvarea problemelor,
– Neîndemânare bruscă, afectarea conștiinței spațiale și judecata defectuoasă a distanței.