Demența: cele 10 simptome puțin cunoscute pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

Aproape toate persoanele în vârstă se plâng de probleme de memorie, dar pentru unii poate fi un simptom al demenței. Dar această plângere nu este singurul semn al dezvoltării bolii și este important ca toată lumea să fie familiarizată cu simptomatologia acesteia.

Dacă o persoană în vârstă a uitat unde și-a pus ochelarii sau ceasul, acest lucru este normal. Îmbătrânirea organismului afectează nu numai aspectul, ci și celulele creierului.

Dar uitarea este un lucru, iar o tulburare cognitivă cu pierderea progresivă a cunoștințelor, abilităților și aptitudinilor este altceva. În acest caz, este vorba despre dezvoltarea unei boli cognitive, care afectează peste 10% dintre persoanele de peste 65 de ani și peste 20% dintre persoanele de peste 80 de ani – 2/3 dintre acestea sunt femei.

Boala cognitivă poate afecta pe oricine și este important ca toată lumea să fie conștientă de simptomele la care trebuie să fie atentă, precum și de persoanele aflate în pericol.

„Se știe de mult timp că consumul unor cantități mari de alcool provoacă modificări la nivelul creierului. Mai multe studii și analize de amploare au arătat că tulburările legate de consumul de alcool sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta demență”, spune neurologul Alexandra Alekhina.

Alți factori de risc modificabili pentru dezvoltarea bolii sunt obezitatea, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat.

Dr. Alokhina a numit cele mai puțin cunoscute 10 simptome ale patologiei cognitive, de la modificări ale preferințelor gustative până la tulburări ale somnului și ale activității motorii.

Cele mai puțin cunoscute 10 simptome ale demenței

Printre acestea se numără:

  • preferința pentru alimentele dulci
  • pierderea simțului olfactiv
  • convulsii
  • incontinență urinară – capacitatea de a nu reține urina
  • comportament obsesiv
  • convulsii recurente
  • halucinații vizuale
  • pierderea poftei de mâncare și a greutății
  • tulburări de somn
  • tulburări de mișcare

A duce un stil de viață nesănătos asociat cu un consum excesiv de alcool și lipsa exercițiilor fizice crește riscul de apariție a bolii.

Prin urmare, una dintre cele mai bune măsuri împotriva demenței este reducerea consumului de alcool și exercițiile fizice frecvente. Primele simptome ale bolii, în cazurile în care aceasta este cauzată de abuzul de alcool, apar după 13-15 ani de dependență de alcool.

În acest tip de patologie iese în evidență degradarea personalității, pierderea valorilor morale și sociale. Pe fondul afectării totale a funcțiilor cognitive, apare agresivitatea inconștientă.

Pacienții mor adesea înainte de a ajunge la stadiile finale ale modificărilor cerebrale. Cauzele decesului sunt patologiile neglijate ale ficatului, pancreasului etc. Indiferent de rata de progresie, forma dobândită a bolii trece prin patru etape de dezvoltare:

  • perioada preclinica – comportamentul si fondul emotional nu se schimba, dar exista probleme cu memoria pe termen scurt. Abilitatea de a gândi logic, de a absorbi și de a transmite informații este redusă.
  • faza timpurie – toate funcțiile cognitive se deteriorează treptat, somnul este perturbat, activitatea fizică încetinește, capacitatea de muncă scade. Caracterul pacientului se înrăutățește semnificativ, apar dificultăți în evaluarea evenimentelor, semne de dezorientare în zonă, în timp, tulburări de comportament pronunțate.
  • sindromul demenței în stadiul mijlociu de dezvoltare – simptomele de deteriorare a memoriei progresează, abilitățile necesare în viața de zi cu zi sunt pierdute, vorbirea și tactilitatea sunt afectate. Pacientul își pierde capacitatea de a efectua acțiuni succesive simple, de a evalua în mod adecvat situațiile, de a intra în contacte sociale, devine neputincios în afara casei. Are nevoie de monitorizare și ajutor constant.
  • etapă târzie – doar amintirile individuale sunt păstrate, orientarea, capacitatea de a face treburile casnice sunt complet pierdute. Pacientul are nevoie de îngrijire medicală constantă. În ultima etapă a bolii, o persoană nu poate vorbi, merge, controla urinarea și mesteca alimente.

 

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

7 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

9 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

10 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: