Sari la conținut

Demență: 1 din 4 persoane prezintă simptome cu mai mult de 2 ani înainte de diagnostic. Lista simptomelor

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale bolii Alzheimer

Simptomele DEMENTEI sunt atribuite greșit bătrâneții, sugerează o nouă cercetare. Studiul a constatat că una din patru persoane cu demență prezintă simptome cu mai mult de doi ani înainte de a fi diagnosticate. Care sunt semnalele pe care nu le băgăm în seamă?

Unul din patru oameni cu demență prezintă simptome cu mai mult de doi ani înainte de a fi diagnosticați, sugerează o nouă cercetare. Studiul Societății Alzheimer atribuie această întârziere a diagnosticului familiilor și persoanelor care resping simptomele ca fiind efectele bătrâneții.

Drept urmare, organizația de sănătate a elaborat o nouă listă de verificare cu Colegiul Regal al Medicilor Generali din UK pentru a ajuta oamenii să identifice simptomele demenței și să caute ajutor pentru a fi diagnosticați.

Lista include următoarele:

  • lupta pentru a găsi cuvintele potrivite sau repetarea întrebărilor și frazelor;
  • probleme cu viața de zi cu zi, cum ar fi greutatea pentru a plăti facturile sau pierderea lucrurilor;
  • și probleme de comportament sau emoționale, cum ar fi pornirea agresivă, comportament retras, acționarea inadecvată.

Sondajul organizației de sănătate a 1.019 bolnavi de demență și îngrijitorii acestora a constatat că confundarea simptomelor de demență cu îmbătrânirea (42 la sută) a fost principalul motiv pentru care oamenii au nevoie atât de mult pentru a obține un diagnostic.

Aproximativ 26 la sută dintre toți oamenii au avut nevoie de mai mult de doi ani pentru a obține un diagnostic, peste un sfert dintre aceștia primind doar unul, sau cautând unul, odată ce au ajuns la punctul de criză.

Societatea Alzheimer din Marea Britanie a lansat o nouă campanie – „Nu se cheamă îmbătrânirea, ci îmbolnăvirea” – pentru a încuraja persoanele îngrijorate de memoria lor sau a celor dragi să caute sprijin.

Kate Lee, directorul executiv al Societății Alzheimer, a declarat: „A pune aceeași întrebare din nou și din nou nu se numește îmbătrânire, ci îmbolnăvire.

„Dacă ești îngrijorat pentru tine sau pentru cineva pe care-l iubești, fă primul pas în această direcție.

Descoperirile dure ale sondajului nostru publicat  arată cât de periculos poate fi să lupți singur cu simptomele demenței și să amâni obținerea de ajutor.

Da, obținerea unui diagnostic poate fi descurajantă – știu că am fost îngrozită când mama a fost diagnosticată.

Doamna Lee a continuat: „Dar merită – peste nouă din 10 persoane cu demență ne-au spus că au beneficiat de obținerea unui diagnostic. Le-a oferit acces crucial la tratament, îngrijire și sprijin și timp prețios pentru a planifica viitorul.

„În vreme ce pandemia provoacă o scădere a ratei de diagnosticare, este mai important ca niciodată să căutați ajutor. Nu trebuie să vă confruntați singur cu demența”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel