Sari la conținut

Delta Plus, o nouă tulpină care provoacă îngrijorare. Ar putea provoca un număr tot mai mare de infecții

Specialiştii supraveghează îndeaproape o nouă mutaţie a variantei Delta a coronavirusului, care ar putea provoaca un număr tot mai mare de infecţii. AY.4.2, pe care unii o numesc Delta Plus, conţine mutaţii care ar putea oferi virusului avantaje de supravieţuire.

Delta este varianta dominantă în Marea Britanie, dar ultimele date oficiale sugerează că 6% dintre cazurile de COVID-19 care au fost secvenţiate genetic sunt de un nou tip, potrivit BBC.

Delta Plus a apărut în luna iulie

În prezent, nu este considerată o variantă îngrijorătoare. Există mii de tipuri diferite sau variante de coronavirus care circulă în întreaga lume. Virusurile suferă mutaţii în permanenţă, aşa că nu este surprinzător să vedem cum apar noi versiuni.

Delta a fost clasificată ca variantă îngrijorătoare în Marea Britanie în mai 2021, după ce a depăşit varianta Alpha pentru a deveni tipul dominant de COVID-19 în circulaţie. Dar în iulie 2021 experţii au identificat AY.4.2.

Această ramificaţie a Delta a crescut încet de atunci. Ea include unele mutaţii noi care afectează proteina spike, pe care virusul o foloseşte pentru a pătrunde în celule.

Până în prezent, nu există niciun indiciu că este considerabil mai transmisibilă ca urmare a acestor modificări, dar este un aspect pe care experţii îl studiază.

Delta Plus. urmărită cu atenție

Oamenii de ştiinţă verifică în mod constant dacă există noi modificări genetice pe care le suferă coronavirusul. Unele variante emergente sunt îngrijorătoare, dar multe sunt lipsite de consecinţe. Sarcina dificilă este de a le depista, urmări şi gestiona pe cele care ar putea conta.

Marea Britanie este un pionier în efectuarea acestor analize de laborator vitale, având peste un milion de teste efectuate până în prezent. Primul pas este de a detecta noi mutanţi care merită urmăriți, cum ar fi această nouă ramificaţie – AY.4.2 (Delta Plus).

Apoi, dacă există o sugestie că modificările genetice ar putea face virusul mai contagios, acesta este clasificat ca variantă în curs de investigare şi se fac mai multe verificări. În cazul în care devine mai clar că ar putea fi mai transmisibilă şi ar putea scăpa de o parte din imunitatea acumulată în urma infecţiilor sau vaccinurilor anterioare, sau ar putea provoca boli mai grave, aceasta este mutată în categoria de variantă îngrijorătoare. Aceasta este cea din care face parte Delta.

E posibil să fie mai contagioasă

În acest stadiu, experţii nu cred că AY.4.2 (Delta Plus) are şanse să se răspândească – aşa că, în timp, s-ar putea să se stingă şi să iasă de pe lista de supraveghere.

„În acest stadiu aş spune să aşteptăm şi să vedem, să nu ne panicăm. S-ar putea să fie uşor, subtil mai transmisibil, dar nu este ceva absolut dezastruos, aşa cum am văzut anterior”, a spus prof. Francois Balloux, director al Institutului de Genetică al University College London.

Câteva cazuri au fost identificate şi în SUA. Au existat câteva în Danemarca, dar noile infecţii cu AY.4.2 au scăzut de atunci.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel