Din cuprinsul articolului
Conopidă murată în saramură. Pentru zilele friguroase de iarnă care se apropie, puteți prepara o rețetă simplă de conopidă murată, pentru care nu se folosește oțet.
Opțional, în această rețetă, se pot adauga în borcane și alte legume, precum sfecla roșie sau ceapa.
Fermentarea legumelor în saramură presupune dezvoltarea unor bacterii care se hrănesc cu zahărul din alimente. Acest proces produce substanțe care întăresc imunitatea și sprijină microflora intestinală. Conopida reduce și inflamația din organism și protejează împotriva cancerului.
Conopidă murată, beneficii pentru sănătate
Pe lnângă faptul că e doar un deliciu în bucătărie, conopida murată are numeroase beneficii pentru sănătate. Această murătură furnizează probiotice care ajută la menținerea florei intestinale sănătoase, stimulează sistemul imunitar și favorizează digestia.
Medicii o recomandă în perioadele cu probleme digestive sau în perioada tratamentului cu antibiotice.
De asemenea, conopida murată este bogată în vitamina C, vitamina K și antioxidanți, contribuind la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și la menținerea sănătății oaselor.
Conopidă murată în saramură. Rețetă
Ingrediente:
Pentru această garnitură aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- Conopidă
- Morcov
- Usturoi
- Foi de dafin
- Piper boabe
- Sare neiodată
Mod de realizare
- Într-o oală mare, se pune apă la încălzit, suficientă cât să umple toate borcanele. La fiecare litru de apă se pune o lingură de sare neiodată.
- Conopida se curăță și se spală bine, apoi se rupe în buchețele mici.
- Buchețele de conopidă se pun în borcane, se adaugă morcov rondele, boabe de piper și căței.
- Nu uita de usturoi și de foile de dafin.
- La final se toarnă apa cu sare, apoi se capsează capacele.
- Conopida murată va fi gata în maxim 2 săptămâni, mult mai repede ca alte murături.