Din cuprinsul articolului
Toate gospodinele folosesc gogonelele verzi pentru murături, însă câte se încumetă să prepare dulceață de gogonele verzi, gustoasă și aromată, demnă de orice raft din cămară? Pentru că este deja sezonul gogonelelor, îți recomandăm să le incluzi în diferite rețete de conserve, dulci sau sărate. Una dintre acestea este rețeta de dulceață de gogonele, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Este o delicatesă tradițională românească, mai neobișnuită și surprinzătoare. Se prepară din gogonele (roșii verzi, necoapte), care oferă un gust dulce-acrișor unic.
Aceasta este o rețetă mai rar întâlnită, dar cu un farmec deosebit, specifică zonelor rurale din România. Gogonelele, de obicei folosite pentru murături, sunt transformate într-un desert delicat și aromat, similar în textură și consistență cu dulcețurile clasice.
Se știe deja că gogonelele consumate verzi sunt nocive pentru organism, întrucât conţin substanţe care dăunează sănătății ficatululi şi sistemului nervos. Însă gogonelele conservate fac adevărate minuni, pentru că în timpul precesului de fermentaţie sunt inactivate toate reacţiile toxice, în favoarea celor cu valenţe terapeutice.
În timpul proceselui de fermentaţie, proteinele crude sunt descompuse în aminoacizii care le compun şi care sunt direct absorbiţi şi utilizaţi de către organismul nostru. De asemenea, amidonul şi zaharurile complexe sunt transformate în zaharuri simple, în timp ce lipidele sunt descompuse în acizii graşi din care au fost formate.
Mai întâi, te vei ocupa de sortarea gogonelelor și pregătirea lor pentru a le transforma în dulceață. Poți folosi și gogonele verzi, dar și din cele ușor colorate în galben sau roșu, pentru un aspect mai interesant. Apoi vei pregăti siropul în care se vor răsfăța gogonelele, potrivit reței Catine.
Spală bine gogonelele și taie-le în felii subțiri sau cubulețe, în funcție de preferință. Dacă gogonelele sunt mari, le poți tăia în bucăți mai mici.
Dacă dorești, poți să le opărești 2-3 minute în apă clocotită, apoi să le lași să se scurgă bine pentru a elimina o parte din gustul amar.
Într-o cratiță mare, pune zahărul și apa și lasă-le să fiarbă la foc mic până se formează un sirop clar și ușor îngroșat.
Adaugă batonul de vanilie sau esența de vanilie și coaja rasă de lămâie.
Apoi adaugă gogonelele în sirop și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute, amestecând ocazional. Ai grijă să nu le fierbi prea tare, pentru a păstra textura ușor crocantă a bucăților de gogonele.
Când dulceața începe să se lege și are o consistență ușor gelatinoasă, adaugă zeama de lămâie pentru a preveni zaharisirea și pentru a echilibra gustul dulceții.
Între timp, pregătește borcanele care necesită spălare cu detergent, clătire și sterilizare. Procedează la fel și cu capacele acestora.
Toarnă dulceața fierbinte în borcanele sterilizate și sigilează-le imediat cu capacele aferente. Așază o pătură peste borcanele cu dulceață de gogonele și lasă-le acolo se răcească încet, pentru a asigura o conservare sigură dulceții. Apoi le poți depozita într-un loc răcoros și întunecat.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…