Sari la conținut

Deficitul de vitamina B12: semne, simptome și alimente de mâncat pentru a evita afecțiunea

Vitamina B-12 este o vitamină solubilă în apă care, din păcate, nu este produsă de organism. Această vitamină este crucială pentru sănătatea creierului, sănătatea țesuturilor nervoase și formarea celulelor roșii din sânge.

Corpul nostru necesită o serie de micronutrienți și macronutrienți pentru a funcționa optim. Vitamina B-12 este o vitamină solubilă în apă care joacă multe roluri esențiale în funcționarea de zi cu zi a corpului nostru. Dacă corpul dumneavoastră nu primește cantități adecvate de B12, ar putea duce la unele consecințe grave.

Majoritatea oamenilor nu observă deficiența, deoarece este nevoie de ani pentru a se dezvolta. Aceasta înseamnă că s-ar putea să vă chinuiți să observați schimbările imediate. Dar este absolut esențial să observați starea cât mai devreme posibil, deoarece poate duce la unele complicații nedorite. Unii oameni pot continua să dezvolte declin cognitiv, leziuni ale sistemului nervos și chiar anemie.

În timp ce se vorbește frecvent despre deficiențele de fier, vitamina D, vitamina A și iod, există o deficiență persistentă adesea neglijată, dar totuși, persistentă în dieta noastră – deficit de vitamina B-12.  50-55% din populație are un deficit clinic de vitamina B-12.. În ciuda unor statistici atât de uimitoare, se discută foarte puțin despre acest subiect.

Deci,  ce este vitamina B-12?

Vitamina B-12 este o vitamină solubilă în apă care, din păcate, nu este produsă de organism. Această vitamină este crucială pentru sănătatea creierului, sănătatea țesuturilor nervoase și formarea celulelor roșii din sânge.

Metabolismul fiecărei celule din organism depinde de vitamina B-12, deoarece joacă un rol în sinteza acizilor grași și a producției de energie. Vitamina B-12 menține nivelurile de energie, ajutând organismul să absoarbă acidul folic.

Rolul vitaminei B-12:

  • Ajută la formarea celulelor roșii din sânge
  • Îmbunătățește nivelurile de energie
  • Îmbunătățește performanța atletică
  • Îmbunătățește capacitatea cognitivă previne deteriorarea creierului
  • Scade depresia
  • Menține sănătatea ochilor
  • Îmbunătățește sănătatea inimii prin reducerea nivelului de homocisteină
  • Sprijină pielea, părul și unghiile sănătoase

Semne și simptome ale deficitului de B12

Unul dintre cele mai frecvente semne de avertizare ale unei deficiențe de vitamina B12 este că aveți pielea neobișnuit de palidă sau galbenă.

Mai mult, nivelurile scăzute de B-12 din dietă apar inițial ca oboseală, depresie, probleme de memorie și confuzie.

Alte simptome includ constipația și pierderea poftei de mâncare. Simptomele severe ale deficiențelor persistente includ amorțeală la mâini și picioare, senzații de furnicături, anemie și chiar leziuni ale nervilor. Prin urmare, este extrem de important să aveți un aport adecvat de B-12 în dietă.

Surse de vitamina B-12

Vitamina B-12 se găsește numai în surse de origine animală. Aceasta include într-o oarecare măsură carnea, peștele, ouăle și produsele lactate. Acest lucru face dificil pentru vegetarieni să îndeplinească necesarul zilnic de vitamină, cu atât mai mult, în special pentru vegani.

Deși există suplimente disponibile pe piață, acestea nu sunt lipsite de efecte secundare. În plus, există foarte puține suplimente vegane disponibile. Suplimentele pot fi injecții, orale sau sublinguale. Puține efecte secundare frecvente ale acestor suplimente sunt disconfortul gastric, balonarea, senzația de plenitudine etc.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel