Din cuprinsul articolului
Nivelul ridicat al colesterolului din sânge crește riscul de apariție a diferitelor boli cardiovasculare, în special a bolilor de inimă, a aterosclerozei, a cheagurilor de sânge, a atacului de cord și a accidentului vascular cerebral.
Niacina este o vitamina B importantă care poate crește nivelul de lipoproteine de înaltă densitate (HDL), colesterolul „bun” și poate scădea trigliceridele.
De altfel, niacina a fost folosită de multă vreme pentru a scădea trigliceridele și pentru a crește colesterolul lipoproteinelor de înaltă densitate (HDL). Acest colesterol „bun” ajută la eliminarea colesterolului lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL), colesterolul „rău”, din sânge.
Dar niacina nu este pentru toată lumea. Persoanele care iau niacină în plus față de medicamentele obișnuite pentru colesterol obţin foarte puține beneficii suplimentare.
Ce este niacina?
Niacina (acidul nicotinic) este o vitamina B care este folosită de organism pentru a transforma alimentele în energie. De asemenea, niacina ajută la funcţionarea optimă a sistemului nervos, a celui digestiv și a pielii. Acesta este motivul pentru care niacina este adesea inclusă în multivitaminele zilnice, chiar dacă majoritatea oamenilor obțin suficientă niacină din alimentele pe care le consumă.
Atunci când este utilizată ca tratament pentru a scădea nivelul grăsimilor în sânge sau a corecta o deficiență de vitamine, niacina este vândută în doze mai mari disponibile pe bază de rețetă.
Niacina este disponibilă și ca supliment fără prescripție medicală. Ingredientele, formulările și efectele niacinei fără prescripție medicală pot varia foarte mult. De aceea, nu luați niacină fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră, deoarece niacina poate provoca reacții adverse grave atunci când este luată în doze mari.
Ce efect are niacina asupra colesterolului?
Niacina poate reduce trigliceridele cu 25% și crește colesterolul HDL cu mai mult de 30%. Nivelurile trigliceridelor peste 150 miligrame pe decilitru (mg/dL) sau 1,7 milimoli pe litru (mmol/L) sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inima.
Riscul de boli cardiace este crescut și la bărbații care au niveluri de HDL sub 40 mg/dL (1,0 mmol/L) și la femeile care au niveluri de HDL sub 50 mg/dL (1,3 mmol/L).
În prezent, există o dezbatere în comunitatea medicală despre rolul exact al HDL în organism și în dezvoltarea bolilor de inimă. Dar, în general, se crede că HDL colectează excesul de colesterol rău în sânge și îl duce la ficat pentru eliminare, motiv pentru care HDL este numit colesterol bun.