Deficiența de VITAMINA D poate fi mai frecventă în lunile de iarnă, deoarece oamenii pot avea mai puțin acces la „vitamina soarelui” – numită așa deoarece corpul nostru obține vitamina prin expunerea la soare.
Vitamina este cu adevărat importantă pentru corpul nostru, deoarece ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism. Acest lucru este necesar pentru a menține oasele și dinții sănătoși. Lipsa vitaminei D este denumită deficiență de vitamina D și poate duce la deformări osoase, cum ar fi rahitismul la copii și mai multe afecțiuni la adulți.
În aprilie 2020, NHS a emis o declarație, bazată pe recomandările de la Public Health England (PHE), că ar trebui să luăm cu toții 10 mcg/zi de vitamina D ca supliment, pentru a ne menține oasele și mușchii sănătoși.
Acest sfat a fost emis în mare parte din cauza restricțiilor impuse de carantină și izolare.
Cu toate acestea, NHS spune că în lunile de vară, majoritatea populației va primi suficientă vitamina D prin expunerea la lumina soarelui și o dietă sănătoasă și echilibrată.
Între octombrie și începutul lunii martie, organismul de sănătate spune că nu producem suficientă vitamina D din lumina soarelui, așa că trebuie să obțineți vitamina D din dietă.
Farmacia Lloyds spune că un nivel bun de vitamina D în organism poate ajuta la menținerea sistemului imunitar, „însemnând că poți lupta împotriva infecțiilor comune, cum ar fi răceala sau gripa”.
Deci, dacă observați că vă simțiți rău în mod regulat, „acest lucru ar putea fi un semn că nu primiți suficientă vitamina D”.
Alte simptome pot include dureri musculare și slăbiciune, mers clătinat, durere cronică larg răspândită sau dureri osoase în partea inferioară a spatelui, pelvisului și piciorului.
Aproximativ 20% dintre adulți pot avea un nivel scăzut de vitamina D și există mai mulți factori de risc principali pentru deficiența de vitamina D.
NHS spune că factorii de risc includ lipsa expunerii la lumina soarelui, pielea mai închisă la culoare, starea de carantinare în casă, malabsorbția și sarcina sau alăptarea.
Suplimentarea excesivă cu vitamina D, totuși, poate fi la fel de dăunătoare și ar trebui evitată.
NHS spune că luarea prea multor suplimente de vitamina D pe o perioadă lungă de timp poate cauza acumularea de prea mult calciu în organism, ceea ce poate slăbi oasele și poate deteriora rinichii și inima.
Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, adresați-vă medicului pentru informații despre aportul de vitamina D.
Puteți lua suplimente de vitamina D sub formă de tablete, lichide sau spray și pot fi cumpărate de la farmacie.
Alternativ, puteți crește aportul de vitamina D prin dietă.
NHS enumeră alimente precum somonul, sardinele, heringul, macroul și gălbenușurile de ou ca surse bune de vitamina D. Carnea roșie, ficatul și unele cereale pentru micul dejun vă pot oferi, de asemenea, un aport de vitamina D.