Din cuprinsul articolului
Copilul dumneavoastră primește suficientă vitamina D de la lumina soarelui? Un studiu recent a dezvăluit că o deficiență de vitamina D la copiii mici poate crește riscul de a dezvolta tulburări autoimune.
Potrivit celui mai recent studiu publicat în revista Science Advances, deficiența de vitamina D la copii este legată de îmbătrânirea prematură a glandei timus. Timusul este o mică glandă limfatică care produce și antrenează celulele T care sunt cruciale pentru sistemul imunitar, apărând organismul împotriva infecțiilor și bolilor.
În timp ce majoritatea acestor celule vitale sunt produse înainte de naștere, restul sunt generate în timpul copilăriei, iar până la pubertate, indivizii ar fi dezvoltat celulele T complete pentru toată viața.
„Un timus îmbătrânit duce la un sistem imunitar „performant”. Aceasta înseamnă că timusul devine mai puțin eficient în filtrarea celulelor imune care ar putea ataca în mod eronat țesuturile sănătoase, crescând riscul de boli autoimune precum diabetul de tip 1”, a spus John White, autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă.
Studiile au arătat că vitamina D este esențială pentru imunitate, dar descoperirile recente ale studiului „aduc o nouă claritate acestei conexiuni și ar putea duce la noi strategii de prevenire a bolilor autoimune”.
În timpul studiului, cercetătorii au examinat șoarecii care nu puteau produce vitamina D pentru a evalua modul în care această deficiență le-a afectat glandele timusului. Apoi au efectuat analize celulare și secvențierea genelor pentru a înțelege impactul deficienței de vitamina D asupra sistemului imunitar. Cercetătorii se așteaptă la descoperiri similare la oameni, deoarece timusul funcționează similar la ambele specii.
Pe baza constatărilor studiului, cercetătorii sugerează că copiii mici ar trebui să obțină o cantitate adecvată de vitamina D, fie prin surse naturale, cum ar fi alimente fortificate și lumina soarelui, fie prin suplimente.
Cercetările anterioare efectuate de aceeași echipă în 2021, care au urmărit peste 10.000 de copii, au arătat că suplimentarea timpurie cu vitamina D poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 1 de până la cinci ori.
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…