Din cuprinsul articolului
Vitamina B12 sau cobalamina este o vitamina solubila in apa. Vitamina B12 cuprinde cobalt, de aceea este numită cobalamină. Este o vitamină solubilă în apă. Vitamina B12 este necesară pentru reglarea sistemului nervos, formarea globulelor roșii sănătoase și sinteza ADN-ului.
Acum că știți beneficiile vitaminei B12, puteți estima daunele prin care trebuie să treacă organismul dumneavoastră când este deficitar în această vitamină. Prin urmare, este esențial să cunoașteți simptomele deficienței de vitamina B12 și să obțineți tratament medical pentru aceasta cât mai curând.
Piele palida
Lipsa vitaminei B12 din organism afectează cantitatea de globule roșii din organism și duce la anemie. Acest lucru afectează culoarea pielii. Din cauza deficienței de vitamina B12 pielea apare gălbuie sau are un aspect palid.
Dureri de cap frecvente
Episoadele recurente de cefalee, care nu au alte motive sau cauze, pot fi legate de deficitul de vitamina B12, mai ales dacă sunt observate alte simptome ale acesteia. Se spune că durerea de cap este un efect neurologic al deficienței de cobalamină.
Probleme gastrointestinale
Atunci când organismul nu are suficientă vitamina B12, aceasta duce la probleme gastrointestinale precum diaree, greață, constipație și balonare. În timp ce aceste simptome se suprapun cu alte câteva probleme gastro-intestinale, dacă apar împreună cu alte semne de deficiență de vitamina B12, ar trebui să vă programați la medic fără întârziere.
Iritabilitate
Lipsa vitaminei B12, declanșează iritabilitate la un individ. Deoarece vitamina este legată de buna funcționare a sistemului nervos central, lipsa acesteia vă poate afecta sănătatea mintală. Mai multe studii au asociat, de asemenea, deficitul de vitamina B12 cu apariția depresiei și a anxietății.
Alte semne ale deficitului de vitamina B12
Celelalte semne ale deficienței de vitamina B12 sunt: ulcere bucale, senzație de înțepătură în organism, vedere tulburată și declinul funcției cognitive. Anemia indusă de vitamina B12 provoacă oboseală extremă, letargie, dificultăți de respirație, senzație de leșin, palpitații și uneori tinitus.
Cine are un risc mai mare de a avea deficit de vitamina B12?
Deși deficiența de vitamina B12 se poate întâmpla oricui, există anumite grupuri de oameni care sunt mai expuși riscului de a dezvolta această afecțiune.
Sănătatea gastrointestinală a adulților în vârstă afectează capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12, ca urmare a faptului că aceștia sunt expuși unui risc mai mare deficienței vitaminei.
Persoanele cu anemie pernicioasă, o boală autoimună sunt, de asemenea, susceptibile de a avea deficit de vitamina B12.
Persoanele care au boala celiacă și boala Crohn sunt, de asemenea, probabil să aibă deficit de cobalamină. Persoanele care consumă mai puține produse de origine animală sau deloc sau sunt strict vegetarieni tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina B12.