Categories: Expertul zilei

Defectele de postură și bolile pe care acestea le declanșează

Defectele de postură pot fi analizate în două categorii principale: defectele de postură medicale sau defectele de postură dobândite.

Printre defectele de postură medicale pot fi enumerate bolile neuromusculare, scolioza (curburile coloanei vertebrale), membrele inferioare cu lungimi diferite, deformările extremităţilor (defecte morfologice) iar printre defectele de postură dobândite se pot enumera defectele ce apar în urma unei traume sau a unui accident, şi în special defectele de postură ce apar la persoanele care stau mult timp la birou într-o poziţie greşită.

“Defectele de postură medicale pot fi clasificate în două categorii: congenitale (din naştere) şi cele dobândite mai târziu. Defectele de postură congenitale apar din momentul naşterii şi se dezvoltă pe măsura înaintării în vârstă, însă există şi cazuri în care defectele de postură apar în timpul dezvoltării, cu toate că copilul era normal la naştere. Unul dintre exemplele semnificative pentru apariţia acestor defecte este căratul unui ghiozdan greu sau căratul în mod greşit la vârsta copilăriei”, explică profesorul Sami Sokucu, doctor ortoped al Spitalului Medical Park Florya din Istanbul.

Care sunt defectele de postură ce afectează mai mult angajaţii de birou şi ce trebuie să facem pentru a le preveni?

La persoanele care lucrează mult la birou apar defecte de postură, dureri de ceafă, spate şi mijloc datorate unei poziţii de şedere defectuoase. “Pentru persoanele care lucrează mult timp la birou este important ca acestea să stea într-o poziţie corectă: această poziţie este cea în care se formează un unghi de 90 de grade între spate, picioare şi genunchi. În această poziţie gâtul nu va fi niciodată foarte aplecat în faţă sau în spate iar înălţimea şi lăţimea mesei va fi potrivită pentru persoana care lucrează la ea. Atunci când se lucrează la calculator, la birou, se recomandă ca ecranul calculatorului să fie la nivelul ochilor şi dacă este posibil să se pună o cutie sub picioare, ceea ce va preveni apariţia durerilor în poziţia şezut şi astfel şi defectele de postură”, declară doctorul ortoped Sami Sokucu.

Ce exerciţii recomandaţi pentru defectele de postură?

În general, exerciţiile efectuate în mod regulat şi corect sau cu efecte bune asupra defectelor de postură și care nu necesită un tratament medical, sunt cele recomandate de orice doctor ortoped. Se consideră că efectuarea corectă a exerciţiilor pentru defectele de postură va avea un efect bun asupra acestora.

“Spre exemplu, atunci când exerciţiile Pilates sunt efectuate corect împreună cu un instructor, acestea au efecte bune în ceea ce priveşte prevenirea şi corectarea defectelor de postură dobândite. În special exerciţiile Pilates efectuate pentru muşchii spatelui şi mijlocului au un efect bun în ceea ce priveşte asigurarea unei posturi corecte”, explică doctorul turc.

Care sunt poziţiile de stat în picioare, culcat şi şezut ideale?

Poziţia de stat în picioare ideală

Capul este în poziţie perpendiculară fără a fi aplecat în faţă sau în spate, urechile sunt la nivelul umerilor, umerii sunt în poziţie perpendiculară, spatele şi gâtul nu sunt aplecate, braţele sunt pe lângă corp, distanţa dintre picioare este egală cu lăţimea umerilor.

Poziţia şezut ideală

Umerii sunt în poziţie perpendiculară, unghiul format între spate, picioare şi genunchi este de 90 de grade, gâtul nu este niciodată aplecat în faţă sau în spate iar pentru a reduce curbura mijlocului este bine ca sub picioare să se pună o cutie.

Poziţia culcat ideală

Poziţia de culcat ideală este cea de culcat lateral cu genunchii traşi la piept (poziţia fătului) într-un pat care sprijină spatele şi mijlocul. Culcat de piept sau spate poate duce la apariţia durerilor musculare.

Ce fel de boli sunt provocate de defectele de postură?

“Un defect la nivelul articulaţiilor care preiau greutatea corpului poate modifica biomecanica altor articulaţii ceea ce poate duce la accidentări ale celorlalte articulaţii. Deseori, defectele de postură pot cauza afecţiuni ale articulaţiilor coloanei vertebrale şi ale articulaţiilor coapsei, genunchiului şi gleznei (depuneri de calciu, afecţiuni ale cartilagiilor, etc.)”, conchide profesorul Sami Sokucu, doctor ortoped al Spitalului Medical Park Florya din Istanbul.

Sami Sokucu este profesor asociat şi reputat doctor în Ortopedie şi Traumatologie al Spitalului VM Medical Park Florya din Istanbul. A absolvit Facultatea de Medicină la Universitatea din Istanbul „Cerrahpaşa” în anul 2003 şi s-a specializat, în perioada 2004 – 2010, în ortopedie şi traumatologie la T.C. Ministry of Health, Taksim Education and Research Hospital. Este membru al Boardului European de Ortopedie şi Traumatologie şi al Asociaţiei de Artroplastie pentru Şold şi Genunchi din 2014, membru al Consiliului Educaţional de Ortopedie şi Traumatologie din Turcia din 2010 şi al Asociaţiei Turce de Ortopedie şi Traumatologie din 2005. A publicat 46 de articole ştiinţifice în reviste cotate la nivel internaţional în domeniul de expertiză.

Recent Posts

60% dintre români au probleme cu greutatea, conform celui mai NOU STUDIU

60% dintre români au probleme cu greutatea, conform celui mai NOU STUDIU Studiu al Societății…

41 de secunde ago

Idei de mâncăruri și deserturi de pregătit în Postul Crăciunului

Idei de mâncăruri și deserturi de pregătit în Postul Crăciunului. Postul Crăciunului este unul dintre…

21 de minute ago

Adriana Bahmuțeanu lansează acuzații ȘOCANTE: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“

Înmormântarea lui Silviu Prigoană este în continuare acoperită de mister. Adriana Bahmuțeanu pretinde că lui…

40 de minute ago

Un nou ciclon lovește România. Se anunță furtuni de zăpadă, ninsori abundente, viscol și ger

Cu toate că meteorologii ANM au anunțat inițial o încălzire ușoară a vremii în această…

o oră ago

Zodia care va trece printr-o perioadă neagră. Numerolog: Nu scapi!

Numerologul Mihai Voropchievici a povestit, în emisiunea Adevăruri Ascunse, care sunt cele trei zodii care…

o oră ago

Cum setezi corect centrala de apartament ca să plătești mai puțin

Cum setezi corect centrala de apartament ca să plătești mai puțin. Pe măsură ce iarna…

2 ore ago

Citeste si: