Sari la conținut

Declarație pe proprie răspundere ca să mai poți cumpăra aceste medicamente din farmacii

medicamente
Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro

Declarație pe proprie răspundere pentru medicamente. Ministerul Sănătății a decis să aducă modificări substanțiale în modalitatea de accesare a medicamentelor antibiotice și antifungice, impunând noi reguli în ceea ce privește eliberarea acestor tratamente.

Potrivit noilor reglementări, aceste categorii de medicamente vor putea fi obținute de la farmacii doar în cazul în care pacientul dispune de o rețetă emisă de un medic. Excepția o reprezintă situațiile de urgență medicală, în care farmaciile au permisiunea de a elibera o doză de urgență.

Ordinul emis de Ministerul Sănătății clarifică faptul că medicamentele antibiotice și antifungice de uz sistemic, prescrise pe rețete medicale, cu excepția celor gratuite și compensate, vor putea fi procurate numai pe baza unei prescripții valabile. Acest document va fi reținut în farmacie și, în eventualitatea necesității, medicamentele vor fi eliberate parțial, însă doar în cadrul aceleiași farmacii și fără a depăși cantitatea totală prescrisă.

Noul cadru normativ nu impune adoptarea unui nou formular pentru prescripțiile medicale, ci doar introducerea unor informații suplimentare esențiale, precum un număr și o serie unice generate de către medic, datele pacientului, diagnosticul și detalii despre medicament.

Declarație pe proprie răspundere pentru antibiotice fără rețetă

Eliberarea medicamentelor antibiotice în regim compensat sau gratuit nu este afectată de aceste reguli noi, iar schimbările nu se aplică medicamentelor eliberate fără prescripție medicală (OTC), precum și preparatelor magistrale și celor de uz topic.

În situații de urgență medicală, farmaciile pot elibera anumite antibiotice și antifungice fără necesitatea unei prescripții medicale, într-o cantitate maximă corespunzătoare unei doze de urgență, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Această doză de urgență poate fi eliberată o singură dată în timpul unui tratament, pe baza unei declarații pe proprie răspundere a pacientului.

După o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noilor reglementări, odată cu implementarea adaptărilor necesare în sistemul informatic, farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic toate medicamentele antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate. Această măsură are ca scop monitorizarea în timp real a consumului acestor medicamente, cu scopul de a implementa cele mai eficiente strategii pentru reducerea utilizării excesive a antibioticelor și antifungicelor.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel