Din cuprinsul articolului
Premierul Marcel Ciolacu a reiterat vineri faptul că, dacă în urma renumărării voturilor va ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale, se va retrage din cursă. El a subliniat că nu își dorește să fie candidat în aceste alegeri și a afirmat că finala ar trebui să fie între Georgescu și Lasconi. Ciolacu a spus clar că, dacă acest scenariu se va întâmpla, el se va retrage și va susține candidatul următor, respectiv doamna Lasconi.
De asemenea, premierul a precizat că procesul de renumărare este încă în desfășurare și a făcut apel la români să participe la alegerile generale, subliniind că România se află într-un moment dificil din punct de vedere economic și democratic.
“Eu nu vreau să mă bag în aceste alegeri”, a spus Marcel Ciolacu, la întrebările reporterilor.
Chestionat de un ziarist dacă se va retrage în situația în care, în urma renumărării voturilor, ajunge în finală, Ciolacu a răspuns: “Categoric”
“Eu nu vreau să fiu candidat în urma renumărării. Finala este Georgescu – Lasconi. Este exclus. Vă spun foarte clar că eu mă retrag și urcă următorul candidat, doamna Lasconi”, a subliniat el potrivit G4 Media.
“Este o renumărare în curs și să așteptăm această renumărare. Până atunci avem alegeri generale și fac apel să vină cât mai mulți români la vot, pentru că din punctul meu de vedere și al analiștilor financiari suntem într-un moment foarte dificil. Mai mult, e un moment foarte dificil în ce privește demersul democratic”, a adăugat Ciolacu.
După decizia Curții Constituționale, Biroul Electoral Central a dispus joi ca birourile județene, cel din București și cel din diaspora să preia voturile și să înceapă procesul.
Numărătoarea trebuie să se încheie până pe 1 decembrie, la ora 22.
Jurnaliștii și observatorii nu pot asista la renumărarea voturilor
Procesele verbale scanate, întocmite după renumărarea voturilor, trebuie să fie trimise la Biroul Electoral Central până pe 1 decembrie, ora 22:00. Iar originalele trebuie trimise până în 3 decembrie.
Reporterii Știrilor PROTV au încercat să ajungă la mai multe birouri electorale, însă de fiecare dată s-au împiedicat de refuzuri. De altfel, Biroul Electoral Central le-a transmis că presa nu poate participa la procesul de renumărare.
Nici observatorii acreditați nu au fost lăsați să supravegheze renumărarea, adică acei oameni care nu fac parte din partide și care în mod voluntar au stat în secțiile de votare din 24 noiembrie să fie siguri că întreg procesul de vot se desfășoară în mod corect. Înăuntru se află responsabilii pentru întreg procesul, de președinți, locțiitori, statisticieni, dar și personal auxiliar.
Biroul Electoral Central a decis joi că birourile electorale județene, cele de sector și biroul electoral pentru secțiile din străinătate să preia buletinele de vot din 24 noiembrie de la tribunale, să desigileze sacii și să numere din nou toate buletinele de vot, atât cele exprimate cât și cele nule.
Explicațiile BEC privind lipsa observatorilor la procesul de renumărare a voturilor
Biroul Electoral Central (BEC) a clarificat aspectele juridice privind observarea procesului electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, subliniind limitele legale ale monitorizării scrutinului.
Potrivit comunicatului BEC, legislația actuală nu permite observarea procedurii de renumărare a buletinelor de vot. Textul de lege prevede că persoanele acreditate pot participa doar la operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare, nu și la activitățile birourilor electorale superioare.
Comunicatul evidențiază că, în baza Ordonanței de Urgență nr. 98/2024, birourile electorale ale secțiilor de votare și-au încheiat deja activitatea, renumărarea urmând a fi realizată de birourile ierarhic superioare.
BEC subliniază că nu are atribuția de a acredita asociații, fundații, observatori internaționali sau reprezentanți media străini pentru monitorizarea proceselor electorale desfășurate la nivel superior secțiilor de votare.
Pentru extinderea cadrului de observare ar fi necesară modificarea explicită a articolului 47, alineatul (1) din Legea nr. 370/2004, care reglementează în prezent participarea observatorilor doar la nivelul secțiilor de votare.