Din cuprinsul articolului
Guvernul României a blocat creșterea cu 90% a plafonului de pensie destinat acordării medicamentelor compensate, o măsură propusă în preajma sărbătorilor de Ministerul Sănătății. Acest proiect, prin care plafonul ar fi crescut de la 2.020 la 2.265 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2025, este eclipsat de o ordonanță de urgență prin care punctul de pensie a fost înghețat la finalul anului precedent, ceea ce ridică semne de întrebare asupra viitorului acestei inițiative sociale.
Guvernul a înghețat și pragul de pensie până la care se acordă medicamente compensate
Guvernul României nu mai poate să majoreze cu 90% plafonul de pensie peste care se acordă medicamente compensate, o măsură propusă înainte de sărbătorile de iarnă de Ministerul Sănătății. În proiectul de Hotărâre de Guvern era prevăzută majorarea plafonului de la 2.020 lei la 2.265 lei/lună inclusiv, începând cu 1 ianuarie 2025. Totuși, o Ordonanță de Urgență aprobată la 30 decembrie 2024, prin care se îngheța punctul de pensie, a generat nesiguranță în ceea ce privește implementarea măsurii.
De ce era necesară creșterea plafonului de pensie
Actualul plafon, stabilit la 2 020 RON în septembrie 2023, a fost adaptat odată cu recalcularea pensiilor, iar guvernul anterior a prezentat măsura ca o soluție pentru a asigura echitatea în cazul pensionarilor vulnerabili. Principalul obiectiv a fost de a facilita acestora accesul la medicamente compensate, tichete sociale și ajutoare de încălzire.
În cadrul propunerii Ministerului Sănătății, publicată pentru dezbatere la 16 decembrie 2024, se evidențiază nevoia de creștere a plafonului de pensie, motivând măsura prin majorarea preconizată a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2025.
„Începând cu luna ianuarie 2025, beneficiarii programului prevăzut la alin. (1) sunt pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari de până la 2.265 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care se aprobă compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublista B din Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, conform proiectului de HG.
Mai mult, Ministerul Sănătății a afirmat că această modificare este necesară pentru a se evita excluderea unor categorii de pensionari în contextul creșterii costului vieții. Înghețarea punctului de pensie a dus însă la deraierea acestei inițiative, blocându-se indirect alte măsuri sociale dependente de acest indicator.
Impactul înghețării punctului de pensie asupra pensionarilor
În contextul măsurilor de austeritate, la sfârșitul anului, anterior formării noului guvern, a fost adoptată decizia de înghețare a punctului de pensie. Cu toate că nu a fost încă discutat noul proiect de decizie al guvernului privind majorarea plafonului, această măsură riscă să nu fie luată în considerare în cazul în care veniturile pensionarilor rămân neschimbate.
Această situație va avea repercusiuni directe în ceea ce privește accesul pensionarilor la medicamentele compensate. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2024, 439 020 de pensionari au putut beneficia de 2 114 087 de rețete compensate în proporție de 90%. În lipsa plafonului majorat, numărul beneficiarilor ar putea să stagneze, ceea ce ar lăsa în afara sistemului unii pensionari cu venituri reduse.
De asemenea, măsura afectează încrederea publică privind capacitatea guvernului de protecție a grupurilor vulnerabile.
Cu toate că fostul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut în mod activ inițiativa, implicarea sa în actualul guvern poate readuce proiectul în atenția factorilor de decizie politică, însă fără a garanta că acesta va fi aprobat, conchide Capital.