Sari la conținut

Decizie neașteptată pentru supraviețuitorii de cancer. „Istoricul lor medical există acest crunt diagnostic”

Decizie neașteptată pentru supraviețuitorii de cancer. Drepturile pacienților au fost completate cu prevederi pentru cei vindecați definitiv de cancer. Ei vor putea lua credite și vor putea să încheie asigurări de sănătate fără să mai dea informații despre boala pe care au depășit-o și fără să mai plătească în plus, potrivit unei inițiative legislative adoptate în unanimitate de Senat.

Decizie neașteptată pentru supraviețuitorii de cancer. „Istoricul lor medical există acest crunt diagnostic”

Propunerea legislativă a fost inițiată de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru apărare. Ea spunea că este vorba despre modificări prin care se creează premisele ca supraviețuitorii de cancer să poată accesa servicii financiare în condiții firești, fără să fie supuși vreunei forme de discriminare.

Decizie neașteptată pentru supraviețuitorii de cancer: „Sună puțin romantic legea uitării…”

„Supraviețuitorii de cancer, după ce termină această luptă cu boala, sunt discriminați, pentru că permanent poartă pecetea că undeva în istoricul lor medical există acest crunt diagnostic”, spune Nicoleta Pauliuc, potrivit RRA.

Propunerea legislativă care completează legea drepturilor pacientului cu capitolul dreptului de a fi uitat al supraviețuitorului de cancer a trecut cu susținerea tuturor grupurilor parlamentare.

Președinta Comisiei pentru drepturile omului, senatoarea USR Anca Dragu, spune că supraviețuitorii cancerului trebuie a-și continuă viața.

Să uite de tragedia prin care au trecut

„Sună puțin romantic legea uitării, dar nu este nimic /…/, este vorba despre dreptul supraviețuitorilor cancerului de a-și continuă viața în condiții cât mai normale, să uite de tragedia prin care au trecut și să poată să își reia viața ca ceilalți”, a declarat Anca Dragu.

Potrivit propunerii legislative, supraviețuitorul de cancer are dreptul să nu furnizeze asiguratorului informații și documente care vizează această afecțiune, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic. Documentul merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel