Din cuprinsul articolului
Decizie neașteptată a Ministerul Sănătății din Israel. Decizie fără precedent se bazează pe faptul că cetățenii israelieni trebuie să dea dovadă de responsabilitate socială și să aibă grijă de sănătatea lor. În condițiile în care varianta Omicron se răspândește exponențial în toată lumea și în Israel se înregistrează zilnic un număr record de cazuri noi, Ministerul Sănătății din Israel a anunțat că a renunțat la lista destinațiilor catalogate roșii din punct de vedere epidemiologic
În Israel, în prezent, majoritatea cazurilor grave de COVID sunt la persoane nevaccinate. In dimineața zilei de 08.01.2021, Ministerul Sănătății a anunțat aproape 17.000 de cazuri noi, confirmate în ultimele 24 de ore. Rata de pozitivare a urcat la 8,22%. Se estimează că apogeul va fi peste trei săptămâni, pe fondul răspândirii variantei Omicron a coronavirusului.
Nu se poate interzice israelienilor să călătorească în țările roșii
Autoritățile au semnalat nevoia de responsabilitate din partea cetățenilor israelieni și a tuturor celorlalți din țară. Rata de pozitivare în Israel a ajuns la 8,22, iar epidemiologii fac apel să fie respectate toate instrucțiunile de sănătate.
Nu se poate interzice israelienilor să călătorească în țările roșii, dar autoritățile recomandă evitarea călătoriilor inutile în această perioadă în care Omicron se răspândește exponențial. Pentru a depăși valul Omicron e necesar ca cetățenii să ia cele mai bune măsuri pentru a-şi proteja sănătatea, recomandă experții.
Ministerul Sănătății din Israel a renunțat la lista destinațiilor catalogate roșii din punct de vedere epidemiologic. În consecință, israelienii se pot deplasa oriunde în lume, fără să aibă nevoie de o aprobare specială.
Omicron a provocat o creștere masivă a cazurilor în întreaga lume, dar această variantă este mai slabă decât tulpinile anterioare – a declarat profesor Dror Mevorach de la Clinica Hadassah din Ierusalim. El estimează că boala COVID va fi endemică, fiind necesar un vaccin în fiecare an.
Apel la responsabilitate pentru propria sănătate
Noul protocol de testare pentru coronavirus, stabilit de Ministerul Sănătății, prevede că persoanele cu vârste începând de la 60 de ani și categoriile cu risc, care au fost în contact cu un bolnav confirmat, sunt obligate să facă un test PCR. Măsura a intrat în vigoare dimineață, dar încă nu a fost implementată. Foarte mulți tineri au solicitat recoltarea pentru testul PCR la centrele de testare care și astăzi au fost aglomerate.
Pe măsură ce numărul purtătorilor de coronavirus continuă să crească, este mai important ca niciodată ca fiecare cetățean să își asume responsabilitatea pentru propria sănătate și bunăstare. Acest lucru începe cu purtarea măștii de protecție de către toți și se extinde la cei eligibili care primesc efectiv al doilea rapel, adică a patra doză de vaccin, și pentru cei care ar fi putut fi expuși la virus. Testele PCR sunt mai precise în detectarea virusului decât testele cu antigen, în special cele efectuate acasă.