Din cuprinsul articolului
Decizie importantă luată de Mircea Badea, după ce greierele de casă a devenit aliment în Uniunea Europeană: „Eu n-am cum să fac așa ceva!”
Joi, 10 februarie, Comisia Europeană a autorizat un nou aliment în Unieunea Europeană. Este vorba de greierele de casă (Acheta domesticus), a treia insectă care a fost probată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare.
Decizie importantă luată de Mircea Badea, după ce greierele de casă a devenit aliment în Uniunea Europeană
Mircea Badea a mărturisit, la Antena 3, că el nu poate să ucidă insecte, că se consideră prietenul tuturor animalelor mici, ți că, prin urmare, preferă să devină vegetarian decât să mănânce insecte.
Redăm mai jos dialogul dintre Mircea Badea și Radu Tudor:
Mircea Badea: Eu am un obicei: nu omor niciodată insectele.
Radu Tudor: Ești milos?
Mircea Badea: Milos rău! Crede-mă, eu fugăresc o muscă să o dau afară din casă, de mai intră zece.
Radu Tudor: Eh, hai te rog…
Mircea Badea: Pe cuvânt! Îi sting lumina într-o parte, i-o aprind în cealaltă. Adică, îi fac un culoar. Nu există! Îi conving: hai, te roagă tata. Nu, nu pot! Și asta cu musca… Cum să omor musca?
La fel și când văd gândaci din ăștia, nu mai știu să le zic acum, probabil că și ei vor fi de mâncare în curând, dar eu n-am cum să fac așa ceva.
Eu devin vegetarian în secunda doi, dacă aș putea să rezolv ceva. Dă-mi niște mere cu niște ștevie, e ok!
Radu Tudor: Nu știam această latură bio a ta! Păi și ce faci dacă vezi un gândac de bucătărie că vine spre tine?
Mircea Badea: Îl iau frumos cu șervețelul. Îl prind, îl iau, cu atenție să nu-l strivesc, deschid geamul și îl dau afară.
Radu Tudor: Ce suflet mare zace-n tine!
Mircea Badea: Da, nu pot! Sunt prietenul insectelor și al animalelor mici.
Radu Tudor: Animale mici? Adică inclusiv cățel, pisică, de-astea?
Mircea Badea: Da! Pisică nu, că nu am cum să fiu prieten cu pisicile pentru că sunt mega alergic la pisici. Pisicile îmi fac foarte mult rău. Eu nu le fac lor, dar trebuie să stau departe de ele.
Radu Tudor: Te apucă strănutul?
Mircea Badea: Mă transform, nu vrei să vezi așa ceva! Sunt alergic la modul terminal!
În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. În plus, insectele constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume.
De asemenea, în contextul strategiei „De la fermă la farfurie”, insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita tranziţia spre un sistem alimentar mai sustenabil.