Din cuprinsul articolului
Decizie importantă luată de GUVERN. Politicienii au luat o decizie ”sănătoasă”! Pacienții internați în spitale vor beneficia de condiții mai bune de însănătoșire, cel puțin prin prisma sumelor acordate pentru hrana lor.
Alocația de hrană acordată pacienților internați în spitale va fi majorată. Măsură introdusă a fost votată în Parlament. Legea a fost publicată în luna mai în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare de la 1 iunie.
Cuantumul alocației de hrană în unitățile sanitare publice a fost majorat la 22 lei pe zi pentru pacienții spitalizați ( copii și adulți), lăuze și insoțitori și la 33 lei pe zi pentru bolnavii spitalizați cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet, pacienții cu arsuri și cei internați în leprozerii.
Alocaţia de hrană se acordă atât pentru asigurați, cât și pentru persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat, corespunzătoare serviciilor medicale acordate în regim de spitalizare continuă în unitățile sanitare publice, în cadrul pachetului de bază, respectiv al pachetului minimal de servicii medicale.
Noua lege mai prevede că alocația de hrană poate fi suplimentată prin decizie a consiliului de administrație al spitalului, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat.
Autoritățile au estimat că efortul bugetar necesar pentru a majora alocația pentru hrană este de 100 de milioane de lei în acest an.
Pentru a acoperi aceste costuri, actul normativ permite autorităților locale să finanțeze o parte din aceste costuri, potrivit 360medical.ro.
Hotărârea de guvern aprobată miercuri completează anexa nr. 2 la HG nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.
Potrivit actului normativ, alocaţia de hrană în spitalele publice este finanțată prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
Astfel, spitalele publice vor beneficia de plata cuantumului alocației de hrană suplimentar față de sumele contractate și decontate din FNUASS.
În acest sens, spitalele publice vor încheia un act adițional cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă, conform unui model care va fi aprobat prin ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui CNAS.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…