Din cuprinsul articolului
Guvernul a aprobat propunerea CNAS privind tarifele stabilite pentru plata furnizorilor de servicii medicale în ultimele luni din 2024.
Astfel, valoarea punctelor „per capita” şi pe serviciu se menţine în trimestrul IV 2024 la acelaşi nivel ca şi în primele trei trimestre ale anului.
Aceste valori, care constituie baza calculării sumelor ce se cuvin cabinetelor de medicină de familie pentru serviciile efectuate în relaţiile contractuale cu casele de asigurări de sănătate, sunt:
* pentru punctul „per capita” – 12 lei;
* pentru punctul pe serviciu – 8 lei.
„Prin acelaşi act normativ, de la 1 octombrie se majorează cu 11% valoarea punctului pe serviciu care constituie baza calculării sumelor ce se cuvin cabinetelor de medicină de specialitate clinică în ambulatoriu pentru serviciile efectuate în relaţiile contractuale cu casele de asigurări de sănătate, respectiv de la 4,5 la 5 lei”, afirmă sursa citată.
CNAS mai precizează că pentru medicina dentară, în trimestrul IV 2024, se menţine valoarea sumei orientative/medic specialist/lună la acelaşi nivel ca în primele trei trimestre ale anului.
O altă modificare importantă este că în situaţiile de urgenţă sau în stările potenţial generatoare de situaţii de urgenţă, reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, se aplică o derogare de la prevederile generale ale Contractului-cadru, în sensul că persoanele afectate de aceste situaţii pot beneficia o singură dată de o altă prescripţie medicală pentru perioada acoperită de ultima reţetă eliberată de medicul prescriptor.
„În acest mod, se asigură continuitatea tratamentului bolnavilor cu afecţiuni cronice, dacă situaţia de urgenţă a produs distrugerea prescripţiilor medicale sau a medicamentelor ridicate de pacienţi din farmacie”, arată aceeaşi sursă.
Actul normativ mai introduce şi posibilitatea ca furnizorii de dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate să poată modifica preţurile de vânzare cu amănuntul şi sumele de închiriere ale dispozitivelor medicale transmise/depuse la contractare o singură dată pe an.
„Prin aceste măsuri iniţiate de CNAS şi Ministerul Sănătăţii venim în întâmpinarea unor nevoi reale ale pacienţilor, cum sunt cele generate de inundaţiile din zona de est a ţării, produse în luna septembrie 2024 şi cele legate de diagnosticarea şi monitorizarea afecţiunilor oncologice”, a declarat Valeria Herdea, preşedintele CNAS, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.
CNAS afirmă că pentru transpunerea în practică a noilor prevederi, în următoarea perioadă vor fi efectuate şi modificările corespunzătoare în Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…