Din cuprinsul articolului
Crin Antonescu, fostul președinte al Partidului Național Liberal (PNL), a anunțat că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din postura de independent, reprezentând coaliția formată din PSD, PNL, UDMR și Minorități. Această decizie reflectă dorința sa de a reprezenta un spectru politic cât mai larg, în contextul în care coaliția susține unitatea și cooperarea între forțele politice.
Crin Antonescu: Decizia de a renunța la PNL este personală
Antonescu a declarat că intenția de a-și da demisia din PNL este o alegere personală, nu una impusă de liderii coaliției. Această mișcare este văzută ca un gest de independență politică, menit să sublinieze că el va reprezenta interesele tuturor partidelor din coaliție, nu doar ale PNL.
„Nu (am demisionat din PNL n.r.) încă. Acesta nu a fost o discuție între mine și liderii amintiți. Nu a fost o condiție. Nu a solicitat nimeni acest lucru.
Consider eu că este normal ca de vreme ce sunt candidatul comun al unei coaliții, statutul meu formal să fie cel de independent”, a explicat Crin Antonescu, la Euronews România.
Liberalul a detaliat în cadrul aceluiași interviu motivele care l-au determinat să revină în politică, deși a declarat în mai multe rânduri că nu o va face.
„M-a determinat situația critică, din punctul meu de vedere, în care ne aflăm la capătul acestor alegeri din 2024, cu niște alegeri prezidențiale, primul tur, anulate, o dezbatere tensionată în societatea românească în legătură cu acest lucru, cu o amenințare de deraiere a României de pe drumul și din locul în care ea de ani buni se află în peisajul Uniunii Europene, în peisajul NATO, în peisajul lumii occidentale din care România face parte”, a precizat Crin Antonescu.
”Am șansele mele. Altfel nu aș fi intrat în această cursă”
Această candidatură vine pe fondul reorganizării alegerilor prezidențiale, într-un climat politic în care colaborarea între marile partide din coaliție este crucială. Nominalizarea unui candidat comun reflectă un efort de a prezenta o opțiune unitară și puternică pentru viitorul președinte al României.
Antonescu, o figură cu experiență politică vastă și un fost lider influent, încearcă să valorifice sprijinul unei coaliții diversificate, mizând pe apelul său atât către electoratul tradițional de centru-dreapta, cât și către cel de centru-stânga.
„Sigur că există candidați care pot fi socotiți favoriți, cei care au participat la primul tur cu rezultate foarte bune, în primul rând, Georgescu, Lasconi, dar și primarul general care a anunțat o candidatură independentă ce nu poate fi ignorată.
În privința șanselor mele, pot să socotesc că am șansele mele. Altfel nu aș fi intrat în această cursă, dar nu sunt dintre cei care își închipuie că lucrurile sunt gata făcute, indiferent de cât de bun te consideri sau cât de bună este susținerea pe care o ai”, a mai afirmat fostul lider al PNL.