După criticile aduse de USR şi Forţa Dreptei pentru modul în care ministrul sănătații, Alexandru Rafila, gestionează banii din PNRR şi tergiversează reformele din domeniul sanitar, Camera Deputaților a luat o decizie în privința acestuia.
Camera Deputaţilor a respins cu majoritate de voturi moţiunea simplă iniţiată de semnatari împotriva ministrului sănătăţii, Alexandru Rafila.
Ministrul a respins acuzaţiile. Acesta a precizat că nu există blocaje în procesul de construcţie a spitalelor şi că Guvernul nu renunţă la niciunul dintre proiectele asumate prin PNRR. Camera Deputaţilor a votat astăzi, ca for decizional, şi alte proiecte.
Deputații au modificat legea privind reforma în domeniul sănătății, astfel încât toate materialele publicitare din mass-media cu privire la medicamente vor include atenționări speciale privind necesitatea returnării produselor expirate.
Documentul adoptat stabilește că farmaciile și spitalele de stat și private sunt obligate să primească aceste medicamente expirate în scopul eliminărilor finale, iar mesajul privind returnarea va fi inclus și pe ambalajul produselor farmaceutice. Deputatul USR Adrian Wiener motivează noile măsuri adoptate de Camera Deputaților ca for decizional.
„Cam 1.500 de tone de medicamente expirate, provenite de la populație, ajung ca deșeuri menajere în gropile de gunoi și de acolo, sigur, în sol și apă și intră în circuitul de contact uman. Este o problemă de sănătate publică foarte gravă”, a declarat Adrian Wiener.
Potrivit RRA, proiectul a fost susținut de toate grupurile parlamentare. Social-democratul Florin Voicu spune că „medicamentele expirate sunt deșeuri toxice și prin prezenta lege vom vedea toți la televizor prin obligarea CNA-ului de a publica aceste mesaje, că medicamentele expirate vor putea fi predate la spitale. Se introduce șis mecanismul de plată pentru acest serviciu”.
Așadar, conform sursei citate, un vot final a primit la Camera Deputaților și inițiativa legislativă care obligă unitățile comerciale și administrativ-teritoriale să acorde prioritate la ghișee, dar și un număr de locuri de parcare femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii sub cinci ani.