Din cuprinsul articolului
Decizia Camerei Deputaților privind pacienții care au nevoie de recuperare medicală a fost luată azi în comisia de sănătate. Conform dezbaterilor de azi, pacienţii vor beneficia de servicii de fizioterapie, conform planului terapeutic, pe baza prescripţiei medicale şi a diagnosticului.
Pacienţii vor beneficia de servicii de fizioterapie, conform planului terapeutic, pe baza prescripţiei medicale şi a diagnosticului clinic stabilit de medicul de specialitate curant sau medicul prescriptor.
Modificarea legislativă a fost dezbătută, astăzi, în comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, în prezenţa experţilor din domeniu. Preşedintele comisiei, social-democratul Alexandru Rogobete, spune că astfel va fi încurajată colaborarea interdisciplinară şi accesul la tratament va fi mai facil:
”Recomandarea pentru recuperarea medicală poate fi prescrisă de medicul de recuperare, dar și de o echipă multidisciplinară – de cardiolog, neurolog, chirurg, ortoped și așa mai departe. Dau un exemplu: un pacient operat la genunchi de către un ortoped. În urma acestei modificări, medicul va putea recomanda un plan terapeutic de recuperare pentru pacientul respectiv. Astfel, ușurăm accesul la serviciile de recuperare pe care fizioterapeuții, kinetoterapeuții și așa mai departe îl realizează și creștem accesul pentru aceste servicii.
Decizia Camerei Deputaților va uşura considerabil accesul pacienţilor la tratamen
Potrivit lui Rogobete, această măsură va uşura considerabil accesul pacienţilor la tratament şi va reduce timpii de aşteptare pentru recuperarea medicală. Ca să nu mai vorbim că evităm situaţia de monopol asupra unui act medical care presupune, prin natura lui, multidisciplinaritate.
”Recuperarea unui pacient trebuie începută cât mai repede, iar drumul birocratic pe care acesta trebuie să-l parcurgă este imperios necesar să fie cât mai scurt şi cât mai uşor. Serviciile medicale trebuie să fie uşor accesibile pentru toată lumea. Sunt puncte de plecare esenţiale în procesul medical, de la care nu trebuie, sub nicio formă, să ne abatem”, mai spune Alexandru Rogobete.
Deputatul mulţumeşte colegilor şi experţilor în domeniu care au participat la această dezbatere: Ministerul Sănătăţii; Casa Naţională de Asigurări de Sănătate; Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate; Federaţia Sanitas; Blocul Naţional Sindical; Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare şi Balneoclimatologie; Societatea Română de Reabilitare Medicală; Colegiul Fizioterapeuţilor din România; Asociaţia Medicilor de Medicină Fizică şi de Reabilitare;
Iniţiativa legislativă ar urma să intre săptămâna viitoare în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.