Din cuprinsul articolului
Screeningul poate salvează vieți. Este decizia autorităților pentru diagnosticarea la timp a hepatitei B și C
Hepatita B și C sunt infecții virale care afectează ficatul și pot cauza complicații grave și chiar fatale. Aceste infecții sunt transmise prin contactul cu sângele infectat, cum ar fi prin transfuzii de sânge, folosirea acelor contaminate sau contact sexual neprotejat. Tratamentul prompt și adecvat poate ajuta la prevenirea complicațiilor grave asociate cu hepatita B și C.
Campanie de testare pentru hepatita B și C
În acest context, autoritățile medicale italiene au lansat o campanie de screening, test pentru depistarea la timp a hepatitei B și C în rândul românilor din regiunea Lazio. După o colaborare cu spitalul din Sighetul Marmației, Institutul Național de Boli Infecțioase „Lazaro Spallanzani” din Roma a trimis o caravană medicală.
„Avem ficat” – testare gratuită pentru hepatitele B și C
Aceasta va atesta gratuit comunitatea celor peste 200.000 de români din Lazio. Sunt vizați în special cei care accesează mai dificil serviciile medicale, mai ales că în special hepatita B nu are simptome, potrivit RRA.
„Avem ficat” – astfel se intitulează campania de testare gratuită pentru hepatitele B și C începută în această zile în regiunea Lazio de Institutul Național de Boli Infecțioase „Lazaro Spallanzani” din Roma în rândul românilor.
S-a ajuns la această inițiativă după ce s-a constatat că există un număr de conaționali fără simptome care nu știu că sunt infectați chiar din copilărie în cazul virusului de hepatita B, riscând să ajungă la complicații sau, și mai rău, să-i îmbolnăvească și pe alții.
Gianpiero D’offizi, directorul Secției de Boli Infecțioase din Spitalul „Lazaro Spallanzani”
„Această campanie a început dintr-o convingere personală apărută în urma colaborării pe care Spitalul „Spallanzani” o are cu spitalul din Sighetu Marmației din România, la granița cu Ucraina.
Această elaborare viza sau, mai bine zis, trebuia să vizeze asistența tuturor ucrainenilor care migrau în România din cauza războiului și viza mai ales crearea unei condiții de colaborare pentru anumite patologii, prin care și hepatita virală. Ideea care mi-a venit a fost aceea că în regiunea noastră, conform datelor publicate de Institutul Italian de Statistică, populația de naționalitate română din regiunea Lazio este foarte mare, de aproximativ 200.000 de persoane, iar împreună cu mărimea populației există și date epidemiologice privind prevalența hepatiilor virale B și C.
Din experiența mea am observat de multe ori că cetățenii români au dificultăți în a accesa serviciile de sănătate regionale, așa că m-am gândit că ar fi o idee bună să dezvoltăm un proiect de screening de testare gratuită pentru populația românească, identificând astfel purtătorii, persoanele care au intrat în corect cu virusuri și, în final, să le trimitem la un ambulatoriu organizat dedicat lor, care să se ocupe să studieze bine boala de ficat, odată ce a fost constatată, și apoi să le acordăm tratamentul necesar și astfel să eliminăm și infecția. Acest lucru este foarte important pentru mine, deoarece corespunde cumva dorințelor Organizației Mondiale a Sănătății, care indică anul 2030 ca fiind anul în care consideră ca infecțiile cu hepatică virală vor fi eliminate în țara noastră”, a declarat directorul Secției de Boli Infecțioase din Spitalul „Lazaro Spallanzani”.
Așadar, Cetățenii români din regiunea Lazio sunt așteptați în fiecare zi de joi, între orele 8:00 și 12:30, la Spitalul „Spallanzani”, însă deja mai multe echipe de medici și asistenți italieni au ajuns duminica la bisericile ortodoxe române din capitala italiană pentru a face gratuit aceste teste de depistare a virusului hepatitei B şi C.