Din cuprinsul articolului
Decalogul medicilor. Dr. Șerban Bubenek. Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), membru al Colegiului Medicilor din Municipiul București, a transmis pe 1 octombrie un mesaj personalului medical, cu ocazia Zilei Imternaționale a Medicului.
Prof. Univ. dr. Șerban Bubenek a sintetizat în 10 reguli, activitatea și etica fiecărui medic, modul în care ar trebui să își trateze pacienții și să comunice cu rudele acestora.
Decalogul medicilor. Dr. Șerban Bubenek: „Poartă-te cu pacientul aşa cum ai dori să fii tratat tu dacă ai fi bolnav”
„Stimaţi colegi, profesiunea medicală este una liberală, dar în acelaşi timp vocaţională şi cu importante accente sociale guvernate de percepte clare, etice şi deontologice, care trebuie aplicate zi de zi.
De aceea, vă îndemn să utilizaţi şi dumneavoastră decalogul pe care noi l-am adoptat pentru întreg personalul încă din 2010, la nivelul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu:
- Poartă-te cu pacientul aşa cum ai dori să fii tratat tu dacă ai fi bolnav.
- Rudele pacienţilor trebuie tratate ca şi cum ar fi rudele tale.
- Zâmbeşte şi dă încredere celui care suferă.
- Explică pacientului, în termeni simpli, ceea ce vrei să faci.
- Scrie totul în foaia de observaţie.
- Cere ajutor.
- Nu condiţiona în niciun fel serviciile medicale.
- Nu cere.
- Nu primi ce nu ţi se cuvine.
- Aminteşte-ţi în fiecare zi cele de mai sus”, este mesajul transmis de preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie-Intensivă, Şerban Bubenek.
Campania de Informare și Conștientizare „Respect pentru medici, respect pentru pacienţi”
Tot pe 1 octombrie a fost lansată și Campania de Informare și Conștientizare „Respect pentru medici, respect pentru pacienţi”.
Preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că această campanie, care se va derula timp de o lună, va fi una de conştientizare a profesiei de medic. Poiană a reamintit că doar medicii care îşi fac datoria merită respectul autorităţilor şi al pacienţilor.
„Prin această campanie dorim să facem o informare şi o conştientizare legată de menirea profesiei de medic, de importanţa profesiei de medic, dar în acelaşi timp trebuie să subliniem şi respectul pe care medicul trebuie să-l acorde pacientului în actul medical şi, bineînţeles, şi respectul care trebuie să vină din partea pacientului către medic.
Este evident că un medic trebuie să-şi respecte pacientul, să-şi facă datoria şi doar medicii care îşi fac datoria merită respectul atât al nostru, cât şi al pacienţilor”, a spus Cătălina Poiană, potrivit Agerpres.
Campania se va desfăşura pe reţelele sociale, pentru ca mesajele să ajungă la publicul-ţintă – medici şi populaţia generală, mai ales cea care este interesată de probleme legate de sănătate. Reprezentanţi ai comunităţii medicale din Bucureşti care şi-au dovedit responsabilitatea şi profesionalismul vor adresa mesaje legate de menirea profesiei lor.