Sari la conținut

Decalogul creierului sănătos. Prof. Dr. Vlad Ciurea: „Orice disfuncționalitate a creierului afectează organismul”

sursa foto: arhiva doctorulzilei
creier uman

Din cuprinsul articolului

Creierul este cel mai complex organ al corpului uman. Acesta controlează toate funcțiile organismului, motiv pentru care orice dezechilibru poate afecta sănătatea generală.

Pentru a ne proteja creierul este important să știm ce îl afectează și ce îi face bine. Fără aceste informații am putea face niște greșeli care, treptat, se vor vedea în sănătatea noastră.

Prof. Dr. Vlad Ciurea a întocmit un „decalog” care te va ajuta să menții sănătatea creierului tău și, implicit, vei reduce riscul bolilor și altor tulburări asociate.

„Decalogul” creierului sănătos

„Prima <poruncă> pe care v-o propun este legată de somn și de capacitatea de recuperare prin somn. Pentru un somn bun, este important să ne trezim cât mai de dimineață! Trezirea trebuie să fie dimineața devreme, nu la ora 10. Dacă ne-am trezit la 9 sau la 10, ne trezim obosiți.

Aerul contează enorm, iar aerul curat este sănătate pură pentru creier! Dimineața, înainte de orice altceva, este sănătos să ieșim afară sau să deschidem ferestrele și să respirăm aer curat. Aerul acesta nu numai pentru plămâni este important, ci mai ales pentru creier. Dacă îmi dați voie să fiu mai plastic, voi spune că se deschid toate ferestrele ca să iasă duhurile rele.

Se spune: te miști, deci exiști! După ce s-au deschis ferestrele și creierul începe să funcționeze, este indicat să facem puțină mișcare. O plimbare scurtă, un pic de gimnastică vor pune „sângele în mișcare”, cum se spune în popor. Practic, o dată cu circulația un pic accelerată, dăm impulsuri inimii.

Ziua bună se cunoaște după …dușul de dimineață! Igiena organismului înseamnă îndepărtarea toxinelor. Știați că mișcările pe care le facem sub duș seamănă cu cele din yoga?

Micul dejun este foarte important! Este, practic, o alimentare cu energie. Dar pentru ca efectul mesei de dimineață să fie maxim pozitiv, micul dejun cere …liniște. Fără știri, fără televizor, fără telefoane în apropiere, fără agitație.

Există sănătate și în ceașca de cafea sau de ceai! Mulți dintre noi bem o cafea dimineață ca să „ne trezim”. Dacă o bem încet, pe îndelete, și nu facem exces de cafea sau de ceai de-a lungul zilei, este perfect!

Cel mai bun prieten al creierului este zâmbetul! Zâmbetul modifică starea psihică și întărește capacitatea de funcționare atât a creierului, cât și a organismului.

Un prânz ușor este mult mai sănătos decât un festin! Un prânz prea încărcat forțează organismul să se concentreze pe digestie. Creierul iubește mâncărurile ușoare, carnea de pește mai mult decât carnea de porc și legumele înăbușite sau pe grătar, mai mult decât cartofii prăjiți.

Masa de seară trebuie să fie mai ușoară decât prânzul! Carnea grasă nu are ce căuta la cină! O masă grea înseamnă suprasolicitare pentru pancreas, sistem digestiv, inimă, dar și creier. Iar dacă i se adaugă alcool – pentru mulți, seara se închide cu alcool – efectele sunt foarte grave pentru sănătate. Nu spun că un pahar de vin face rău, spun că mai multe pahare de vin fac foarte rău organismului!

Și ne întoarcem la somn. Somnul dulce mult aduce! Mulți dintre noi își bat joc de cel mai complex și complet instrument de regenerare, somnul. Când trebuie să ne culcăm? O spun bătrânii: o dată cu găinile. Este un lucru dovedit științific că cel mai bun somn este între orele 10 și 12 seara. Deci, atunci trebuie să înceapă odihna”, scrie Vlad Ciurea, potrivit România Liberă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel