Categories: Stil de viaţă

De unde vine FOAMEA sufletului tău? Află la LiveDoc care sunt cauzele mâncatului emoțional cu psihologul Ancuța Coman

Foamea emoțională. Mâncatul emoțional și excesiv. Cum reușim să ne eliberăm din cercul vicios, cum să nu ne mai umplem golurile sufletești cu mâncare.

LiveDoc-ul de miercuri, 3 octombrie, vă invită la o discuție de suflet. Dar și discuție pentru suflet. Kilogramele în plus sunt asociate adesea cu delăsarea, cu lipsa voinței.

Uităm însă de aspectele delicate și dedesubturile excesului ponderal. Uneori, sufletul nostru este atât de flămând, încât încearcă să se sature cu mâncare și nu reușește să priceapă că nu acesta este combustibilul care îl va ajuta.

Specialistul Ancuța Coman se va afla în studioul Doctorul Zilei pentru a ne ajuta să înțelegem de unde vine foamea sufletului și a mâncatului emoțional. Care sunt cauzele pentru care te afli într-o continuă dietă? Care este legătura dintre ce mănânci și cum te simți?

Foamea emotională există atunci când ne refugiem în mâncare pentru confort – și nu pentru că ne este foame.  Când ne simțim singuri, anxioși, plictisiți, frustrați, nervoși sau triști. Însă mâncatul pe fond emoțional poate duce la o cantitate prea mare de calorii și, prin urmare, la obezitate. Cercetătorii sugerează că aproximativ 75% din mâncatul excesiv este un răspuns al emoțiilor.

Folosirea alimentelor, din când în când, ca pe o recompensă sau pentru a sărbători un eveniment, nu este neapărat un lucru rău. Însă atunci când mâncatul este prima acțiune în stările de supărare, stres, oboseală, plictiseală, intrați într-un cerc vicios nesănătos, în care problema sau sentimentele nu-și vor găsi niciodată soluția.

De obicei, apare un confort pe moment, iar apoi emoțiile se înrăutățesc, apărând sentimente de vinovăție pentru excesul de calorii ingerate. Apare, de asemenea, sentimentul de neputință în a vă controla greutatea și impulsurile, ceea ce crește sentimentul de vinovăție. Astfel, se formează un cerc vicios de nefericire. Vestea bună este că puteți învăța și autodisciplina pentru a coopera cu sentimentele, astfel încât să nu mai căutați alimente nesănătoase de fiecare dată când aveți sentimente negative.

Vă așteptăm cu drag, miercuri, la o discuție de suflet. De la orele 12, pe pagina de Facebook Doctorul Zilei.

Recent Posts

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

2 ore ago

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

3 ore ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

3 ore ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

4 ore ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

4 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

5 ore ago

Citeste si: