Din cuprinsul articolului
Detectarea prezenței unui cheag de sânge într-o arteră este deosebit de importantă, deoarece astfel de cheaguri pot prezenta riscuri grave pentru sănătate, inclusiv apariţia unui atac de cord, accident vascular cerebral sau a unei embolii pulmonare.
Un cheag de sânge este, de regulă, un răspuns fizic normal la o leziune sau un traumatism. El formează rapid un „dop” care poate reduce sau care poate chiar să prevină sângerarea.
Un fragment din cheagul de sânge care se desprinde de la locul acelui tromb (adică un cheag de sânge format în vene sau în artere) și care circulă prin fluxul sanguin este numit de experți embolus. Un astfel de embolus este o complicație periculoasă și potențial fatală a trombozei, mai ales dacă acest embolus sau material ajunge la inimă, la plămâni sau la creier. Când se întâmplă, însă, acest lucru, se spune că pacientul a suferit o embolie, potrivit doc.ro.
Când se formează un tromb (cheag de sânge) într-o arteră, cum ar fi una de la inimă sau de la creier, se numește tromboza arterială. Când un cheag de sânge ori tromb se formează în venele profunde de la picior, afecțiunea se numește tromboză venoasă profundă.
Deși autodiagnosticarea nu este un substitut pentru evaluarea medicală profesionistă, cunoașterea simptomelor cheie și a factorilor de risc vă poate ajuta să recunoașteți timp timp când este cazul să solicitați asistență medicală de specialitate.
Simptomele prezente în cazul în care apar cheaguri de sânge diferă în funcţie de localizarea acestuia, dar şi de dimensiunile sale, respectiv gradul de restricţie a circulaţiei sanguine către organul afectat. Dacă cheagul de sânge blochează vascularizarea unui organ vital, cum ar fi plămânii, creierul sau inima este nevoie de intervenţie medicală de urgenţă.
Principalii factori de risc pentru cheaguri de sânge vizează antecedentele familiale, tulburările de coagulare a sângelui, intervențiile chirurgicale recente, imobilitatea prelungită sau anumite afecțiuni medicale, cum ar fi fibrilația atrială.
Dacă bănuiți că aveți un cheag de sânge într-o arteră, solicitați imediat asistență medicală pentru un diagnostic de certitudine prin teste specifice, cum ar fi echografia, scanarea CT/RMN sau teste de sânge, care pot investiga parametrii implicaţi în coagulare: trombocitele şi factorii coagulării, dinamica hemostazei (VSH-ul, timpii de coagulare) şi markerii ce pot indica afectarea inimii (cum ar fi troponina T).
Tratamentul poate include medicamente anticoagulante sau proceduri mai invazive pentru îndepărtarea sau dizolvarea cheagului, în funcție de localizarea și severitatea acestuia.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…