Sari la conținut

De unde cumpărăm mâncare pe timp de caniculă. Controale în toată țara

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Temperatura extremă afectează cu rapiditate anumite alimente, de aceea trebuie să avem grijă atunci când facem cumpărături. Trebuie să fim atenți, de asemenea, la temperaturile de păstrare din frigider.

Riscul de alterare a alimentelor și, implicit, de toxiinfecții alimentare este în creștere în perioada sezonului cald, de aceea consumatorii ar trebui să fie foarte atenți la felul în care depozitează sau prepară alimentele, precum și la locul de unde le cumpără, recomandă Serviciul Național de Medicină Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

De unde cumpărăm mâncarea pe timp de caniculă? Controale sporite în magazinele care vând alimente

„Consumatorilor li se recomandă: să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă; cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0 grade C +4 grade C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12 grade C; să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj; să păstreze alimentele gătite trebuie în recipiente acoperite; produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi preparate sau consumate ulterior; să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente; să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma”, se arată într-un comunicat al ANSVSA, potrivit Newsweek.

Conform sursei citate, în cadrul fiecărei Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor se va asigura monitorizarea respectării de către operatori a unui număr de reguli, inclusiv evitarea expunerii spre vânzare a unor produse de origine animală în locuri sau spații care nu dispun de temperaturi și condiții de igienă corespunzătoare.

Totodată, inspectorii sanitar-veterinari vor controla modul în care sunt depozitate și transportate produsele de origine animală din toate unitățile înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, în special cele perisabile (carne gătită și tocată, pește, ouă, lapte și produse lactate).

Va fi interzis transportul produselor alimentare în cazul în care temperaturile nu se mențin la un nivel corespunzător pentru păstrarea lanțului frigorific, și aceeași măsură se va impune și în cazul comercializării și punerii în consum a cărnii care nu a fost inspectată, ștampilată și certificată sanitar veterinar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel