Sari la conținut

De unde culegeți plantele vindecătoare de sezon și cum le pregătiți pentru ceaiuri

Un teren sărac în nutrienți sau poluat transmite toxinele din pământ către plante și alterează puterea lor vindecătoare

Daniela Șerb

Începe sezonul de cules plante medicinale din care pot fi preparate infuzii și ceaiuri utile în boli dintre cele mai diverse.

Sânziene anti-pistrui

Infuzia de SÂNZIENE drenează vezica biliară. Pentru ca efectul să fie maxim se prepară dintr-o linguriță de plantă măcinată la 200 de ml de apă. Se beau 2-3 căni pe zi, timp de o lună.

Ceaiul de sânziene este indicat și în tratarea iritațiilor și eliminarea petelor date de expunerea la soare. Compresele trebuie ținute pe piele timp de 20-30 de minute.

MUȘEȚELUL este un antiinflamator și un dezinfectant eficient. Este indicat pentru tratarea iritațiilor, a conjuctivitelor, a gastritelor și enteritelor, dar și în banalele răceli.


CICOAREA, o altă plantă medicinală de la care se folosesc florile și frunzele, stimulează producția de lichid biliar, digestia și sistemului nervos.
Specialiștii avertizează însă asupra locurilor de unde culegem aceste plante.
„În niciun caz nu trebuie adunate de pe un teren poluat și nici de la marginea drumurilor pentru că plantele înmagazinează praful și metalele grele și nu mai au calitățile necesare pentru a prepara nici măcar un ceai”, avertizează medicul fitoterapeutul Alice Popescu.
Uscați plante la umbră, în locuri ventilate
Ea recomandă culegerea plantelor de la marginea pădurilor și a lanurilor cultivate. După ce sunt culese trebuie uscate neapărat la umbră și întinse în strat subțire la locuri ventilate. După uscare florile și frunzele se mărunțesc, nu se macină. Se păstrează ferite de soare, preferabil în pungi de hârtie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel